ZnanostVijestiTech

Teleskop Kepler otkrio gotovo 1300 novih planeta

Američka svemirska agencija NASA objavila je kako je pomoću svog teleskopa Kepler otkrila čak 1.284 nova planeta. Ovim otkrićem broj poznatih planeta porastao je za nevjerojatnih 60% i sada iznosi preko 3.200. Upravo je Kepler odgovoran za pronalazak više od 2/3 planeta, odnosno 2.235 njih.


Gotovo 550 novootkrivenih svjetova vjerojatno je kamenita sastava. Devet je približno veliko kao Zemlja i u odgovarajućoj orbiti oko matične zvijezde, što pruža mogućnost postojanja tekuće vode na površini.

Teleskop Kepler je do sada otkrio preko 3.000 planeta (Credit: Wikipedia)

Teleskop Kepler je do sada otkrio preko 3.000 planeta (Credit: Wikipedia)

Temeljem ranijih podataka koje je prikupio ovaj iznimni stroj, znamo da većina zvijezda u galaksiji ima planetarne sustave. Čak štoviše: oko 25% zvijezda glavnog niza u svojim orbitama ima i svjetove na kojima je potencijalno moguć život.

Takvi se svjetovi nalaze u zoni gdje je moguće postojanje tekuće vode na površini. Ako uzmemo u obzir kako samo u našoj galaksiji postoji najmanje 70 milijardi zvijezda glavnog niza, jednostavnim matematičkim računom možemo zaključiti kako postoje milijarde svjetova na kojima je tekuća voda na površini vrlo vjerojatna. Samim time značajno raste i mogućnost da negdje, na nekom od takvih planeta postoji i život.

600 milijuna dolara vrijedni teleskop Kepler nalazi se u svemiru od 2009. godine, sa zadatkom pronalaska planeta sličnih Zemlji. Koristi se metodom tranzita, koja detektira sjenu planeta dok prolazi ispred zvijezde oko koje kruži. Važno je istaknuti da metoda funkcionira samo za mali postotak planeta čije su orbite savršeno postavljene s obzirom na naše gledište, ali se zato mogu detektirati vrlo udaljeni objekti.

Usporedba otkrivenih planeta po veličini (Credit: Space.com)

Usporedba otkrivenih planeta po veličini (Credit: Space.com)

Većina do sada otkrivenih planeta relativno je velike mase (oko 40 puta više od Zemljine), no nekoliko njih su bliži Zemljinoj masi. To je posljedica današnje tehnologije teleskopa kojom se ne može – ili je vrlo teško – detektirati manje planete. Raspodjela mase se ne bi smjela uzeti kao referenca općenite procjene, jer je vrlo vjerojatno da se u bližim sustavima nalazi mnogo planeta manje mase koji još nisu otkriveni.

Keplerove zalihe goriva omogućit će mu da funkcionira još dvije godine, nakon čega će njegova misija završiti. Zamijenit će ga James Webb Space Telescope (JWST), koji će biti lansiran u svemir krajem 2018. godine.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: znanost.geek.hr | Foto: znanost.geek.hr bbc

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close