Scena

Kazalište bez granica : Kerempuh s Frljićem i Popovskim ide u Makedoniju

U sklopu ciklusa ‘Kazalište bez granica’ Satiričkog kazališta Kerempuh najavljuje regionalnu i međunarodnu suradnju s istaknutim kazališnim kućama pa tako 2. i 3. veljače Kerempuh gostuje u Dramskom teatru Skopje s autorskim projektom Olivera Frljića Jazavac u Kerempuhu, i Živio Harms!Čuda postoje! u režiji Aleksandra Popovskog, javljaju iz Kerempuha.


O PREDSTAVI „JAZAVAC U KEREMPUHU“

“Ako proglašavamo životinje nepodobnima, onda govorimo o mraku i zapravo nemamo nikakvo pravo govoriti o demokraciji.”
Fadil Hadžić

Mlađe generacije Jazavca nikada nisu upoznale. Starije su ga, sukladno službenim kulturnim politikama, temeljito zaboravile. Što se događa kad se ovaj nezvani gost vrati u kazalište koje se nekada dičilo njegovim imenom? Pravimo li se i dalje da ne znamo tko je i što Jazavac? Satiričko kazalište ˝Kerempuh˝ 10. listopada 2014. Započelo je novu sezonu premijerom predstave ˝Jazavac u Kerempuhu˝. Riječ je o autorskom projektu jednog od najintrigantnijih redatelja naših prostora Olivera Frljića. Nakon iznimnog uspjeha njegovog redateljskog prvijenca u ovom teatru, ˝Gospođe ministarke˝ B.Nušića, zanimljivo je vidjeti ovu nesvakidašnju predstavu nastalu na principima potpuno drukčije kazališne poetike. Riječ je o satiri koja razotkriva brojne društvene apsurde koji nas okružuju. Drska i energična, duhovita i začudna, ova predstava u prvi plan stavlja glumca i njegovo umijeće. Ogoljeni pred publikom, polazeći od forme stand up-a, četiri snažne glumačke osobnosti: Hrvoje Kečkeš, Vilim Matula, Borko Perić i Rakan Rushaidat multipliciraju igru i razvijaju autentični glumački ring.

O PREDSTAVI „ŽIVIO HARMS!ČUDA POSTOJE“

Punih četrnaest godina nakon režije predstave „Bure Baruta“ D. Dukovskog, poznati makedonski redatelj Aleksandar Popovski u Satiričkom kazalištu „Kerempuh“ režirao je predstavu “Živio Harms! Čuda postoje”, koja je premijeru doživjela 7. ožujka 2014. Redatelj Aleksandar Popovski postavio je tekstove jednog od najoriginalnijih ruskih satiričara, čovjeka čiji je život obilježila neutaživa strast prema ženama i neslomljivi otpor prema totalitarnom sistemu. U vremenu u kojem je ljudskost izgubila smisao, on se okrenuo besmislu i njime se odupirao vladajućoj ideologiji. Taj izvrnuti Čehov, vječno s lulom u ustima, zabranjen je i označen kao nepodoban, a smio je objavljivati jedino knjige za djecu. U ovoj ˝Kerempuhovoj˝ predstavi Popovski je uprizorio odabrane besmislice, slučajeve, fragmente drama i poezije. Svim je tekstovima zajednička dramatična nit i prožetost specifičnim humorom. Jedinstven stil djela, osebujni likovi i portret jednog svijeta zbog kojeg se etablirao novi pridjev harmsovski. Adaptaciju teksta potpisuju Aleksandar Popovski i Dora Delbianco. Kostime je izradila Marita Ćopo, scenografiju Aleksandar Popovski, Nina Bačun i Roberta Bratović dok je za glazbu zaslužan popularni makedonski trio Foltin. U predstavi sudjeluju Linda Begonja, Ivan Đuričić, Tarik Filipović, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Maja Posavec i Branka Trlin. Uz njih, po prvi puta na sceni Satiričkog kazališta Kerempuh, nastupit će i novi član glumačkog ansambla Rakan Rushaidat te stipendistica kazališta, mlada studentica glume Mia Anočić Valentić.


 

Foto : Licencirane fotografije Kerempuh , Autor:Kerempuh
Tekst : Tportal


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close