KolumneZdravlje

KAWA model: što znači promatrati život kao rijeku

Svi imamo svoj životni put, probleme i želje.


Japan doslovno znači „zemlja izlazećeg sunca“. Otočna je država u istočnoj Aziji i prijestolnica osebujne kulture. Pretpostavimo da smo svi čuli za japansku mitologiju, nacionalni sport sumo ili kimono kao tradicionalnu japansku odjeću. S druge strane sa sigurnošću možemo ustvrditi da su rijetki čuli za KAWA model.

Nerijetko život metaforički poistovjećujemo s kojekakvim prirodnim pojavama i stvarima. Micahel Iwama, profesor sa sveučilišta u Torontu dosjetio se život promatrati kao rijeku. Pritom je važno osvrnuti se da Iwama jest iz Japana gdje posmatrati život kao fluid nije novina. Model je osmišljen u terapeutske svrhe, no primjenjiv je na svakoga od nas pojedinačno. Izvorno mizu, voda ima zadaću kontekstualno predstavljati životnu energiju. Riječno korito, odnosno riječno dno kroz ovaj model definira našu okolinu. Pritom okolinu dijelimo na makrookolinu koja predstavlja širu socijalnu zajednicu koja indirektno utječe na našu izvedbu. Mikrookolina znatno je uža i predstavlja ljude iz naše neposredne blizine. Treći jako važan segment naše rijeke jest kamen, izvorno iwa predstavlja naše probleme. Ovisno o percepciji kamen varira i u veličini. Veliki problem jest veliki kamen, dok će nešto lakše rješivo predstavljati manji kamen u našoj rijeci. Osim kamena, naša rijeka integrira i naplavine. Izvorno ryuboku predstavlja sve naše vrijednosti, želje i težnje. Jednostavnije rečeno to su svi naši resursi koji nas vode ka željenom cilju. Na kraju, sukima ili prazan prostor ključan je, jer predstavlja sve ono gdje upražnjavamo našu energiju koju je moguće koristiti u neke znatno relevantnije svrhe.

Ako želite isprobati složiti svoju rijeku možete se iskušati kroz aplikaciju na IOS uređajima. Aplikacija je prilagođena, pa je moguće dodati i ono što nije definirano striktno modelom. Slagati svoju rijeku po svakoga od nas može imati terapeutski učinak. Postavite u svojoj rijeci jedan problem danas, a zatim pođite u njegovo rješavanje. Vratite se kroz neko vrijeme, smanjite ga i pratite svoj napredak. Korisno je i zanimljivo.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close