U Karlovcu se otvara spektakularni akvarij jedinstven u Europi

Tena Brnad

U Karlovcu se u listopadu otvara Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac koji je prvi takav akvarij ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi.


Smješten je na desnoj obali Korane, u blizini Foginovog kupališta, a vrijednost projekta je nešto više od 36 i pol milijuna kuna, od čega je oko 95 posto financirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj pa predstavlja primjer uspješnog povlačenja novca iz Europe.

Godišnje očekujemo najmanje 12 tisuća posjetitelja, ali vjerujemo da ćemo ostvariti i veći broj od planiranog’, ističe ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš, dodajući da su im ciljane skupine prvenstveno obitelji s djecom, školske i predškolske skupine, studenti, stručnjaci i znanstvenici s predmetnog područja, kao i ljubitelji prirode i turisti.

Posjetitelji prolaskom kroz stakleni tunel mogu sa svih strana gledati ribe. Kako se šetnjom kroz Aquatiku želi prikazati bogatstvo hrvatskih rijeka, u njoj će živjeti oko pet tisuća riba – oko stotinu vrsta, a od toga više od 20 endemskih koje su Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Hrvatski institut za biološku raznolikost mjesecima nabavljali.

Pročitajte više na tportal.hr


Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u