Vijesti

Karlovački Stožer upozorava na neusklađenost informacija s Nacionalnim

 Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije upozorili su u subotu na neusklađenost informacija s Nacionalnim stožerom koji je izvijestio da je jedan od dva novozaražena u Karlovačkoj županiji, iz koje izvještavaju da nemaju novooboljelih.


Naime, Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati je priopćio kako su u zadnja 24 sata u Hrvatskoj zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, jedan u Gradu Zagrebu, a drugi u Karlovačkoj županiji.

No, županijski Stožer ranije je medije izvijestio da u Karlovačkoj županiji nije bilo novozaraženih.

U prvoj reakciji na ovakvu nepodudarnost objavljenih podataka o novozaraženima, član Stožera i ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić poručio je preko glasnogovornice Stožera Ivane Rumenović Novinić da se njegovi infektolozi konzultiraju s epidemiolozima.

Najavio je da će objaviti objašnjenje čim završe istragu o tome kako je došlo do ovakve zbunjujuće situacije.

U kasnijem objašnjenju u ime Stožera i glasnogovornice stoji da je riječ o osobi koja je obiteljski kontakt već ranije oboljele osobe, koja je bila u samoizolaciji i pod epidemiološkim nadzorom.

Dapače, dodao je Jančić, ta je osoba pod pojačanim epidemiološkim nadzorom već mjesec dana, a koja je na nekoliko testiranja pokazivala negativne ili granične nalaze.

Ustvrdio je da je obiteljski kontakt te osobe bio graničan nakon testiranja, a nakon što je ostatak obitelji već prebolio covid-19, kod ove preostale osobe nalaz se naknadno pokazao pozitivnim, iako je ona bez kliničkih simptoma zaraze, a kontrolnim brisom uzetim od nje prije izlaska iz samoizolacije nalaz se pokazao pozitivnim.

Objašnjavajući zašto su se razlikovala izvješća županijskog i Nacionalnog stožera, glasnogovornica Rumenović Novinić navodi vremensku nepodudarnost u dobivanju nalaza testiranih osoba prethodnog dana.

Naime, županijski Stožer dobiva informacije o testiranim osobama oko 9 sati, a Nacionalni stožer ima svježije informacije i o rezultatima pristiglima kasnije toga dana, a koje ažurira i objavljuje na redovitim konferencijama za medije u 14 sati.

Drugim riječima, informaciju s kojom je u javnost izišao Nacionalni stožer županijski bi vjerojatno objavio u izvješću u nedjelju.

S obzirom da je riječ o osobi detektiranoj prije mjesec dana i stavljenoj u samoizolaciju, Jančić tu informaciju smatra više kao statistički broj, a ne kao kakvu novu ugrozu.

Ugroza bi, tvrdi, značila kada bi bilo da je novozaražena osoba došla u Karlovačku županiju iz nekog drugog područja i onda nekontrolirano proširila zarazu na osobe s kojima je u međuvremenu kontaktirala.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina | Foto: Wikimedia Commons

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close