Vijesti

Karlovac postaje dom izbjeglicama iz Sirije

Državni stanovi za azilante u Karlovcu i Dugoj Resi bit će useljeni za 15-ak dana, javlja KAportal.


Sredinom studenog u Karlovac će stići 48 državljana Sirije (deset obitelji) u izbjegličkom statusu, pristiglih u Hrvatsku temeljem odluke Vlade RH, najavili su iz humanitarne organizacije Isusovačka služba za izbjeglice (JRS), partnera Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade RH u projektu integracije izbjeglica u projektu preseljenja, te pozvali građane Karlovca na dobrodošlicu, otvorenost i suradnju.

Dodali su kako je prvih deset pristiglih obitelji započelo s intregracijom u Sisku kao novoj sredini trajnog boravka, a deset obitelji koje će biti preseljene u Karlovac, u državne stanove koje je EU sredstvima uredio i opremio Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, trenutno je u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini. Sljedeće dvije godine bit će im pružena podrška u integraciji, nakon čega trebaju početi samostalne živote.

Program preseljenja je izraz međunarodne solidarnosti i podjele odgovornosti s državama u koje je pristiglo ili unutar kojih boravi velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita (u ovom slučaju Turska), te alat za upravljanje zakonitim migracijama i sprječavanje krijumčarenja kojima su izbjeglice na nezakonitim putovima često izložene. Na ovaj su način izbjeglice prije samog dolaska prošle sve sigurnosne, zdravstvene i druge preglede, utvrđen im je izbjeglički status te su upoznati za svim zakonima, propisima, običajima i načinom života u Hrvatskoj. Njihov dolazak je dobrovoljan, dok je integracija započela samim dolaskom u RH, napomenuli su u JRS.

Podsjetili su da je integracija je dvosmjeran proces pa su otvorenost i susretljivost lokalne zajednice i institucija ključan preduvijet dugoročno uspješne integracije, te naglasili da vjeruju kako će Karlovac svojim novim sugrađanima pružiti podršku, mir, sigurnost i novi početak.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close