VijestiScenaKultura

Kardinal Sarah predvodi misu na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić najavio je na Svećeničkom danu, u ponedjeljak  7. ožujka u Zagrebu da će na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibnja euharistijsko slavlje predvoditi kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.


Sljedećeg dana, 1. lipnja kardinal Sarah održat će predavanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te predstaviti svoju knjigu ”Bog ili ništa”, koja je dosad prevedena na 12 svjetskih jezika, a uskoro će biti prevedena i na hrvatski jezik.

Robert Sarah rođen je 15. lipnja 1945. u Ourousu, Republika Gvineja. Kao dječak pohađa sjemenište u Obali Bjelokosti, a 1960. vraća se u domovinu kako bi završio studij. Tada je na vlasti u Gvineji bila demokratska stranka inspirirana ideologijom marksizma koja je nacionalizirala sve katoličke škole, uključujući i sjemenište pa je Sarah primoran svoj studij završiti u Senegalu. Iz Senegala vrlo brzo odlazi na studij na Papinsko sveučilište Gregoriana, te na Studium Biblicum Franciscanum u Jeruzalem.

Nakon samo 10 godina svećeništva, papa Ivan Pavao II. zaredio ga je za biskupa 1979. godine nazvavši ga dječakom biskupom jer je u vrijeme ređenja bio najmlađi biskup na svijetu.

Majka Božja od Kamenitih vrata

Godine 1985. Sarah je imenovan predsjednikom Gvinejske biskupske konferencije, a iste godine postaje glavni posrednik između Crkve i gvinejske vlade nakon smrti marksističkog diktatora Ahmeda Sékoua Touréa.

Sarah ustaje protiv svake autokracije i korumpiranih režima pa za vrijeme posjeta pape Ivana Pavla II. Gvineji 1992. godine apelira na papu da osudi nedjela afričkih političkih vođa.

– Recite afričkim vladama da su one reforme, koje su uprljane krvlju i koje izazivaju ljudske i ekonomske katastrofe, beznačajne – kazao je tada Sarah Papi.

U listopadu 2001. godine Sarah je pozvan u Rim i imenovan tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda ”Propaganda Fidei”. Godine 2010. postaje predsjednik Papinskog vijeća ”Cor Unum”, vatikanske ustanove za Papina karitativna djela.

U studenom 2010. papa Benedikt XVI. pridružuje ga kardinalskom zboru, a 23. studenog 2014. godine papa Franjo imenuje ga prefektom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: laudato.hr | Foto: rorate-caeli / pticica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close