Turizam

Kamping i glamping boom u Lici i na plitvičkom području

I u Lici ima sve više uređenijih, sadržajnijih i luksuznijih kamping, etno i glamping resorta, poželjnijih i turistima i investitorima, piše The Plitvice Times.


Otvaranjem nekoliko turističkih kampova i malih resorta u prirodi u kontinentalnom dijelu Hrvatske u zadnje dvije-tri godine, među kojima su originalnošću i jedinstvenom ponudom na kamping tržištu posebnu pažnju izazvali Plitvice Holiday Resort u mjestu Grabovac te Big Bear Plitvice Camping Resort u naselju Donji Babin Potok u blizini Vrhovina, pokazalo se da volje i novca ima i za takve, do nedavno rijetke investicije izvan Jadrana, a i čiji se nastavak, s obzirom na trendove potražnje, i u budućnosti može očekivati.

Kamp u Grabovcu davno je otvoren, no godinama nije bio prepoznat i jače predstavljen na kamping tržištu, što se bitno primijenilo novim uređenjem u stilu glampinga ili tzv. glamuroznog, luksuznog kampiranja koje je daleko od nekadašnjeg kampiranja u šatorima ili tek kamp prikolicama (popularnim “kampicama”).

Sada je to nešto sasvim drugo, pa i ako se izuzmu smještajne glamping kućice na drveću, koje su privukle i najviše pažnje u tom resortu, još uvijek ostaje puno elemenata s kojima se taj kamp približava svjetskom trendu da su kampovi sve uređeniji, sadržajniji i poželjniji i za odmore, ali i za investicije.

Slično je i s kampom Big Bear, koji ponudom i sadržajima može konkurirati bilo kojem sličnom kampu u Europi, no ono što izdvaja ta dva kampa je blizina Plitvičkih jezera i same Like kao jedinstvenih u Europi područja nezagađene i raskošne prirode.

Velika očekivanja su i od budućeg T Nesta ili Teslinog gnijezda, luksuznog ekološkog naselja koji se gradi u blizini Lovinca, također u Lici, a koji će smještaj nuditi u tekstilnim i drvenim vilama uz jezero i šumi, uključujući i ponudu wellnessa, restorana, električnih vozila i druge opreme suvremene tehnologije. I to se naselje može na određeni način označiti glampingom, jer će, kad se otvori, a spominje se proljeće 2020., pružiti maksimalni odmak od urbanog i stresnog načina života, na čemu uostalom i gradi svoj koncept.

Pa iako ni u jednom od tih naselja, kao ni u sličnima drugdje u Hrvatskoj i šire u Europi i svijetu, nema baš puno mjesta za klasične šatore, ili uopće nema, a i cijenom boravka su daleko ispred toga, tj. puno skuplji, struka i gosti koji to ‘konzumiraju’ većinom se slažu da je to zapravo dobra ponuda, s dobrim omjerom cijene i kvalitete.

Na plitvičkom i ličkom području, osim spomenutih postoji još nekoliko novih, tzv. etno resorta, s drvenim kućicama i drugim objektima za goste uklopljenih u prirodu i s, kako većina njih tvrdi, sustavima za rješavanje otpadnih voda i sveg drugog otpada te za zaštitu okoliša. Bez toga nijedan kamp, bilo gdje u svijetu, pogotovo ako je uronjen u očuvani okoliš i prirodu, poput nacionalnih parkova i sličnih zaštićenih područja prirode ne može odnosno ne bi smio ni početi raditi, te bi to svakako trebao biti jedan od nekoliko osnovnih uvjeta za takve investicije.

Takvi kampovi i resorti traže i educirane zaposlenike, kao i ekološki osviještene goste koji se znaju i žele ponašati u skladu s prirodom, a kao i sve što je zdravo i prirodno ima i svoju cijenu, često i višu zbog tih oznaka od drugih smještajnih i turističkih objekata koji to nemaju.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske u 2019. je registrirano 30-ak kampova, različitih veličina, oznaka i vlasništva, što je dvostruko više nego ih je bilo prije desetak godina, a sve je češće i otvaranje manjih kampova u sklopu privatnih okućnica, na djedovini i drugim vrstama zemljišta i na obali i u unutrašnjosti zemlje.

Od kampa do kamping i etno resorta te glampinga

To sve pokazuje da je u hrvatskoj kamping ponudi zadnjih nekoliko godina došlo do određenog zaokreta, čemu su pridonijele i nove zakonske podloge, pa i to što je Hrvatska među prvima u Europi u pravilnik o kategorizaciji i razvrstavanju turističkih smještajnih objekata uvela glamping (glam-od engl.glamourous+ping-od kamping).

Veliki trend u svemu je i ono što je sada prisutno u gotovo svakom i velikom i malom kampu, bilo u domaćinstvu ili velikom hotelskom sustavu – mobilne kućice (camping/mobile home), koje su ‘priključene’ na vodu i struju, često imaju i po dvije-tri sobe sa zasebnim kupaonicama, terase i kvalitetnu opremljenost namještajem, posuđem, raznim uređajima, klimom, wi-fi, ležaljke, a u mnogima se nudi i čišćenje te promjena posteljine i ručnika, što je do te pojave u ‘starim’ kampovima bilo, kako kažu dugogodišnji kampisti, nezamislivo.

Takve trendove u ponudi priznata hotelijersko-turistička konzultantica i direktorica tvrtke CSC za savjetovanje u turizmu Sanja Čizmar objašnjava promjenama u potražnji, pa i sve različitijim i većim zahtjevima gostiju.

 Mobilne kućice dio su aktualnog trenda diverzifikacije ponude u kamping sektoru, gdje se gostima nudi viša razina komfora, nalik na hotele ili apartmane, ali u prirodnom okruženju. Danas kamping gosti nisu oni s manjom platežnom moći, nego ih je upravo suprotno većina nadprosječno obrazovana i nadprosječno zarađuju. Primjerice, ponekad kamperi kojima putuju vrijede i do pola milijuna eura, no ono po čemu su specifični je da ih pokreće želja za uživanjem u neposrednom dodiru s prirodom, kaže Čizmar.

S te strane, suvremeni trend kampinga je i da se da se kampovi i resorti pažljivo hortikulturno uređuju, poput parkova, nude raznolike sadržaje uglavnom usmjerene ka povećanju komfora smještaja. Zato su tu velike i pažljivo hortikulturno uređene parcele, kućice različitih tipova i veličina, u nekim najboljim kampovima ima i dijelova s vilama.

Vezano za glamping, Čizmar ističe da se u toj ponudi inovativnim proizvodom postiže ‘wow’ efekt i dojam posebnosti, kojima pridonose i raznovrsnost ugostiteljskih sadržaja, drugačije zabave i rekreacije te wellness na otvorenom i u zatvorenom.

Nije rijetkost da kućice imaju i privatne bazene, i Hrvatska u tom smislu slijedi suvremene trendove, jer već imamo nekoliko kampova s odličnom ponudom koji konkuriraju najboljim kampovima na Mediteranu, ocjena je Čizmar, koja drži i da je trend porasta mobilnih kućica pa i glampinga u kampingu vezan i za relativno dobar odnos investicije i prihoda koje takav proizvod ostvaruje.

Upozorava ipak i da je u svemu važna “mjera” odnosno da se ne pretjera te da se smještajni objekti u kampovima i/ili ekološkim resortima rasporede u prostoru tako da nude određenu razinu privatnosti i ne “zagađuju” vizurama i otpadom okoliš. Napominje još i da to u Hrvatskoj nije izdvojeni trend, nego da je i u većini mediteranskih zemalja česti trend pretvaranje kampova u resorte.

Hrvatska je tradicionalno dobro poznata i cijenjena kamping destinacija i vjerujem da će to i zadržati, a kao i ukupno u turizmu i tu će najbolje tržišno prolaziti oni koji stalno unapređuju i razvijaju kvalitetne proizvode u skladu s održivim rješenjima, zaključuje Čizmar.

Autorica: Tatjana Miščančuk

Više priča iz najnovijeg broja The Plitvice Timesa možete pročitati na idućem linku:

Donosi The Plitvice Times.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Tatjana Miščančuk za The Plitvice Times | Foto: Big Bear Plitvice Camping Resort, Plitvice Holiday Resort, T- Nest Resort

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close