Dom

Kamo s božićnim drvcem nakon blagdana?

Sveta Tri kralja blagdan su koji ujedno i označava kraj božićnih blagdana i dan kada se raskićuju borovi i jelke. Odbačena božićna drvca gradske komunalne službe počet će odvoziti već od 7. siječnja 2017. diljem Hrvatske.


Provjerite na stranicama lokalnih gradskih komunalnih službi gdje možete odložiti božićna drvca. U Zagrebu npr. savjetuju da se odlažu na zelene površine ili pokraj kontejnera kako bi kamioni imali što lakši pristup drvcima.

No u nekim gradovima za to su posebno određena mjesta, a najčešće je to u gradovima s puno kuća kada je vrlo teško kupiti drvce ispred svake kuće.

U Splitu je također dovoljno drvca ostaviti kraj kontejnera. Komunalne službe će ih prevesti i kada se skupi dovoljan broj odvoze se na sjeckanje i kompostiranje.

Potom se taj kompost koristi za gnojenje ostalih zelenih površina u gradu pa su vaša božićna drvca, iako sječena, potpuno reciklirana.

Ako imate drvce u tegli, zagrebački Zrinjevac već godinama predlaže da im se javite kako se drvca ne bi sadila na neprikladne zelene površine. Oni ga mogu posaditi na za to prikladno mjesto i pri tom ga unijeti u digitalni katastar gradskog zelenila.

Ako imate vlastiti vrt i zemljište i želite ga tamo presaditi, svejedno se možete posavjetovati s njima kako to učiniti što uspješnije. Drvce je prije presađivanja dobro držati par dana vani kako bi se naviknulo na hladnije temperature i potom ga presaditi. Važno je da tlo pri tom ne bude smrznuto.

Iako se čini da su sječena drvca loš izbor, ona su potpuno reciklirana i iskorištena za gnojivo. Ekološki gledano, plastična drvca su lošije rješenje jer se ona neće moći razgraditi desetljećima ili čak stoljećima, ovisno o kombinaciji materijala.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close