Tech

Kamera teška tri tone snimat će u rezoluciji od 3.2 gigapiksela

Američko Ministarstvo energetike odobrilo je proizvodnju najjače kamere svih vremena. Digitalni Large Synoptic Survey Telescope (LSST), u prijevodu “veliki teleskop za sinoptička promatranja”  napravit će SLACNational Accelerator Laboratory na Sveučilištu Stanford.


Kamera će snimati u rezoluciji od 3.2 gigapiksela. To je oko 1500 puta veća rezolucija od HD televizora i 400 puta veća rezolucija od kamere na iPhoneu 6. Prema pisanju Forbesa, LLST će biti namijenjen mapiranju zvijezda i nema planova da se tehnologija komercijalizira.

Snimke galaksija u javnom arhivu koji će stalno rasti

Kamera će biti veličine manjeg automobila i teža od tri tone, snimat će širi spektar od tradicionalnih kamera, od infracrvenog do ultraljubičastog, zahvaljujući filterima koje posebni mehanizam automatski pomiče pred kamerom.

Kamera će početi snimati 2022. Postavit će je na planinski vrh Cerro Pachó u Čileu i redovito će snimati cijelo Južno nebo. Prema priopćenju koje je u utorak objavilo američko ministarstvo, takvo snimanje omogućit će daleko najobuhvatniji projekt katalogiziranja zvijezda i galaksija u povijesti.

Riječ je o desecima milijardi zvijezda u 10 godina. Ultra HD filmovi bit će javno dobro, dostupni u arhivima, koje bi trebalo rasti 6 milijuna gigabajta godišnje “što je kao da svake noći snimite 800.000 slika običnom digitalno kamerom od 8 megapiksela”, objasnili su u SLAC-u.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close