Lifestyle

Kakvo nas vrijeme očekuje ovog proljeća?

Iznadprosječnost – najkraća je ocjena ovogodišnje veljače, i po temperaturi zraka, i po količini oborine, gotovo diljem Hrvatske, ali ne i posvuda.


A i temperature zraka ove zime. Ne bismo smjeli biti iznenađeni zbog toga jer su dugoročne prognoze bile prilično postojane, i one početne, a i kasnije, pa i najnovije . Slične su i za sljedeće mjesece, posebice ljetne, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Oborina veljače!

O ponekim rekordima veljače već se pisalo, pri čemu su se ostvarile “crne” slutnje kako će u Rijeci količina oborine samo tijekom veljače biti veća od prosječne količine cijele “klimatološke” zime – od 1. prosinca do 29. veljače, kao i o moguće novim rekordima, koji se također ostvariše. Na žalost!

Na temelju preliminarnih analiza podataka s meteoroloških postaja DHMZ-a već sada se može reći kako ukupna mjesečna količina oborine tijekom veljače u nekim mjestima nikada u povijesti mjerenja nije bila tako velika kao ove godine, i to ne samo u primjerice Krapini, Gradištu pokraj Županje, Poreču, zračnim lukama Pule, Osijeka i Zagreba, te Križevcima, gdje podaci postoje posljednjih tridesetak godina, nego i u Ogulinu, gdje se svakodnevno mjeri još od 1949. godine.

Ne rekordna, ali vrlo vjerojatno prva do prve – rekordne 2014. godine, bila je količina oborine tijekom veljače u Pazinu, zagrebačkome Maksimiru i na Zavižanu.

Naravno, ima i iznimaka, primjerice Dubrovnik, gdje je veljača bio treći mjesec u nizu s manje oborine nego je uobičajeno. Ah, ta Lijepa Naša!

Zbog svega toga veljače će od kolega klimatologa DHMZ-a najvjerojatnije u većini Hrvatske dobiti ocjene “kišna” i “vrlo kišna”, ponegdje i “vrlo kišna”, pa i „ekstremno kišna“ (Rijeka, Zagreb Maksimir), a na širem dubrovačkome području, te još ponegdje u Dalmaciji “normalna”!

Ni temperatura ne zaostaje! A sunca manje!?

I dok kod oborine, očekivano, postoje razlike, kod temperature zraka iznimaka nema. Diljem Hrvatske srednja mjesečna temperatura zraka zaslužuje visoke ocjene, uglavnom “vrlo toplo”, ponegdje čak i “ekstremno toplo”.

I pritom je u Osijeku, najvjerojatnije, ova veljača bila najtoplija u povijesti mjerenja, još od 1899. godine, a u Gospiću čak od 1872. godine!

Gotovo za ne povjerovati!

Ili ipak da, posebice ako se sjetimo prošlonoćnih riječi novoga “oscarovca” Leonarda DiCaprija:

“Ne smijemo uzeti ovaj planet zdravo za gotovo… Klimatske promjene su stvarne, događaju se u ovom trenutku. Sve su vrste ugrožene i moramo zajedno raditi i podupirati one čelnike diljem svijeta koji ne zagovaraju velike zagađivače i velike korporacije, nego one koji govore u ime cijeloga čovječanstva.”

Više čitajte na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close