Lifestyle

Kakvo nas vrijeme očekuje u ostatku ožujka?

U dosadašnjem dijelu ožujka ponegdje je bilo 2 dana za redom bez kiše, ali diljem Hrvatske to se još nije dogodilo. E pa sada hoće!


Vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, premda je kod prognoze oborine uvijek nužan oprez jer i izmaglica, pa i rosulja mogu prouzročiti mjerljivu količinu oborine. No, znatnije količine neće biti do ponedjeljka! Ali hoće dugotrajnijih sunčanih razdoblja, već sutra, te posebice u petak! Ni vikend većini ne bi smio biti ‘loš’, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Prva polovica ožujka

Zbog već spominjane česte oborine, uglavnom kiše, ponegdje i snijega, kojeg je na Zavižanu i više od metra, dosadašnji dio ožujka bio je u većini Hrvatske kišovitiji od prosjeka za taj dio godine. Manjak je zabilježen u Rijeci i Kninu, pa i Šibeniku i Hvaru, vjerojatno i još ponegdje. No, znatno su mnogobrojnije meteorološke postaje DHMZ-a gdje je već sada količina oborine veća od prosječne za cijeli ožujak.

Premda su osjećaji o toplini prošla dva tjedna raznoliki, prema službenim podacima mjerenja diljem Hrvatske srednja temperatura zraka prvih 15 dana ožujka barem je malo viša od prosječne i to osobito zbog relativno toplih noći i jutara. Srednja najviša temperatura manje odstupa od prosječne prve polovice ožujka. Dapače, ponegdje je čak i malo niža od nje, osim na gorskim postajama i u nekim nizinama, primjerice u Pazinu i Karlovcu.

I kumulativno trajanje sijanja sunca u dosadašnjem je dijelu ožujka većinom manje od prosječnog, no sljedeći će dani to stanje malo “popraviti”.

Dan sv. Patrika. I Domagoja!

Već sutra će atmosfera biti sve stabilnija pa će biti znatno više sunčanih sati nego danas, osobito na Jadranu. I bura će oslabjeti, ali još i za noć i ujutro kolege iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a upozoravaju na njezine olujne udare, posebice u Velebitskom kanalu.

Jutro će biti većinom malo hladnije od današnjega, u kopnenom području i uz mjestimičan mraz, a najviša dnevna temperatura zraka bit će od 2 do ponegdje i 7 °C viša nego danas.

Petak – nije veliki svetak, ali je dan za…

Više čitajte na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close