Lifestyle

Kakvo nas vrijeme očekuje ostatak ljeta i godine?

Ovih dana svjedoci smo nesnosnih vrućina. Ni rana jutra, a ni kasni noćni sati ne nose priželjkivano osvježenje jer se temperatura neumoljivo drži iznad 30 stupnjeva Celzijevih.


Iako smo u srpnju, najtoplijem mjesecu u godini, kada su vrući dani uobičajeni, najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula priznaje kako ovako nešto “nije baš često.” U svom osvrtu na vremenske (ne)prilike,Vakula piše kako su ovi dani donijeli mnoge nove temperaturne rekorde što ne čudi jer su temperature mahom prelazile 35 stupnja Celzijeva.

Evo nekoliko bitnih podataka o vrućinama koje nas ovih dana izluđuju i Vakulinih prognoza za ostatak ljeta i godine, koje nas neće oduševiti.

1. Gdje su oboreni apsolutni temperaturni rekordi?

Na postaji zračne luke Split Resnik, u subotu 18. srpnja izmjerena je najveća temperatura otkad postoje mjerenja na toj postaji, a iznosila je čak 39,5 stupnja Celzija.

Drugi oboreni rekord je onaj na Malom Lošinju, gdje je u nedjelju izmjereno čak 36,9 stupnja što je najveća temperatura ikad izmjerena u srpnju.

2. Koje su temperature bile na području dvaju najvećih hrvatskih gradova?

Zagrebački Grič i splitski Marjan maksimum su dosegli u rasponu od 17.-19. srpnja.

Na splitskome Marjanu, gdje se temperaturna mjerenja vrše od 1948., 17.srpnja ove godine je bio najtopliji od svih prethodnih dana istog nadnevka.

Na zagrebačkome Griču, 40,2 stupnja izmjereni su također 17. srpnja. I početak srpnja na Griču je donio neke nove temperaturne rekorde na dnevnoj razini pa je npr. 7. srpnja ove godine živa pokazivala 36,8 stupnjeva, dok je dosadašnji rekord još od 1881. na isti dan iznosio 36,6 stupnjeva.

Zbog oborenih dnevnih limita, srednja najviša temperatura zraka dosadašnjeg dijela srpnja je kao nikada do sada u ovom dijelu godine, čak 32,6 stupnja Celzijeva. Od 19 proteklih dana čak 16 ih je bilo vrućih, dosada je maksimalan broj takvih dana iznosio 14.

3. Što je s noćnim rekordima?

Rekordno vruće dane očekivano prate isto takve noći.

Najviša noćna temperatura u Zagrebu bila je ona sa 17. na 18. srpnja kada se temperatura nije spuštala ispod 25,2 stupnja. To je čak druga najtoplija noć u povijesti mjerenja tijekom srpnja. Sparnija noć bila je samo sredinom srpnja 2010 (25,7 stupnjeva Celzijeva).

4. Što nas očekuje sljedećih nekoliko dana?

Kako Vakula najavljuje, vruće će biti i cijelog ovog tjedna, štoviše, ovaj tjedan će vrlo vjerojatno biti kao nijedan u povijesti mjerenja između 20. i 26. srpnja. “Pritom će biti i nestabilnije nego prošlih dana, uz vjerojatno češće pljuskove, osobito u drugom dijelu tjedna u kopnenom području,” piše Vakula.

Osim upozorenja na toplinske valove stoga možemo očekivati i upozorenja prognostičara DHMZ-a na mjestimično olujna nevremena.

5. Kakav će biti ostatak ljeta?

U tjednu u kojem završava srpanj i počinje kolovoz povećava se vjerojatnost za nešto nižu temperaturu, odnosno bližu vrijednostima na koje smo navikli u ovom dijelu godine. A i u prvim tjednima kolovoza mala je vjerojatnost dugotrajnijeg hladnijeg razdoblja. Sredinom kolovoza pak možemo očekivati još iznadprosječno toplih dana.

6. A ostatak godine?

Prema prognozama različitih svjetskih meteoroloških središta u kojima se izračunavaju prognoze za šest mjeseci unaprijed, lako jemoguće da nas iznadprosječne temperature očekuju sve do siječnja idzće godine. Iako se Vakula ograđuje od ovako dugoročnih prognoza koje se često ne moraju pokazati vjerojatnima, prilično je izgledno da će ova godina biti jedna od najtoplijih u povijesti mjerenja Hrvatske, što je u skladu s teorijama o globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama.

Sudeći po Vakulinim prognozama, iznadprosječne temperature ovoga ljeta više će biti pravilo nego iznimka. Stoga, ako niste sretnici koji će osvježenje  pronaći na nekoj od morskih plaža, preostaje vam držati se hlada i klima uređaja, adekvatno se zaštititi od brojnih toplinskih valova koji vrebaju i nadati se da je Vakula ipak pogriješio.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close