Kakvo nas proljeće čeka? Meteorolozi AccuWeathera objavili veliku prognozu

Meteorolozi AccuWeathera objavili su veliku prognozu za proljeće za Europu.


Do kraja travnja, kažu, temperature će se u Ujedinjenom Kraljevstvu približiti povijesnom prosjeku, a tek krajem mjeseca trebale bi se ujednačiti.

S druge strane, očekuje se da će se opasnost od mraza ili smrzavanja zadržati do sredine travnja, protežući se daleko na jug. Šanse za snježne padaline koje će pasti u proljeće vjerojatno će biti izolirane na višim terenima diljem Škotske, Engleske i Walesa, dok će se nizine suočiti s manjom prijetnjom od proljetnih pljuskova kako temperature počnu padati.

AccuWeather navodi i kako bi Južnu Europu u prvom dijelu proljeća mogla zadesiti suša. Italiji i Balkanu pak prijete poplave zbog mogućih povećanja proljetnih oborina.

U konačnici, do kraja ožujka kontrolu nad regijom preuzet će trend visokog tlaka i zavladat će sušniji uvjeti. Količine oborina ovog proljeća pak bit će blizu prosjeka jer i dalje će biti mogući kišni prodori.

Sa značajnim rizikom od velikih oluja suočit će se, ako je vjerovati Accuweatheru, Njemačka i Poljska, a nestabilno će proljeće dočekati i dijelovi zapadne Španjolske i Portugala.

Velik dio jugoistočne Europe će se u drugom dijelu proljeća suočavati s iznadprosječnim temperaturama. Lokacije od Rima do Bukurešta su sredinom ožujka imale temperature tipične za kasni travanj, a ovaj trend zagrijavanja zadržat će se i tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, praćen povremenim kišama.

Tijekom ranog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje, zaključili su.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close