Turizam

Kakve nam priče pričaju zastave svijeta

 Zašto je zastava neke zemlje takva kakva je, sigurno ste se mnogo puta zapitali. E pa više ne morate, jer mi donosimo mini vodič kroz povijest zastava


Ujedinjeno kraljevstvo (Union Jack)

Zastava se sastoji od crvenog križa Svetog Georgea (zaštitnik Engleske), križa Svetog Patrika (zaštitnik Irske) i križa Svetog Andrije (zaštitnik Škotske). Wales nije zastupljen na zastavi, jer je država tada bila dio engleskog kraljevstva.

Sjedinjene Američke Države (Stars and Stripes)

Od 1775. godine, ova je zastava čak 28 puta mijenjala broj pruga i zvijezda na zastavi. Današnja verzija u upotrebi je od 1960. godine, a sastoji se od 13 pruga koje predstavljaju 13 kolonija koje su prve proglasile neovisnost, dok zvjezdica ima 50, a simboliziraju broj saveznih država.

Francuska (Trikolor)

Bijela boja predstavlja kralja, a i tradicionalna je boja loze Burbona koji su državom vladali sve do Francuske revolucije. Crvena i plava prezentiraju Pariz, jer su to bile boje revolucionara koji su 1789. srušili Bastilju.

Kanada (Javorov list)

Ova crveno – bijela zastava poznata po javorovom listu službena je kanadska zastava od 1965. Toliko je slavna i poznata diljem zemlje da ima i svoj praznik u veljači.


Njemačka (Bundesflagge)

Boje njemačke zastave, crna, crvena i zlatna datiraju još iz 1840. godine, kad ih jeparlament proglasio službenim bojama Njemačke. Kažu da ove boje predstavljaju demokraciju, a ova zastava u funkciji je od ujedinjenja Njemačke 1990.

Indija (Tiranga)

Kad je 1931. predstavljena, zelena pruga predstavljala je muslimane, narančasta hinduiste, a bijela koja se nalazi između, mir među njima. Plavi kotač koji se nalazi u sredini ima 24 zubca koji predstavljaju 24 sata u danu.

Mozambik

Jedna od najzanimljivijih zastava na sebi ima ni manje ni više nego kalašnjikov! On simbolizira krvavu borbu za neovisnost, no na zastavi su i neke druge stvari, poput otvorene knjige koja pokazuje važnost edukacije i motike koja naglašava jaku agrikulturu.

Gana

Crvena simbolizira krv prolivenih za neovisnost, zlatna bogatstvo rudnika, a zelena bogate šume i prirodna blaga. Crna zvijezda s druge strane, simbol je afričke emancipacije.

Kina

Crvena je simbol komunističke revolucije, dok pet zvijezda prikazuje jedinstvo  kineskog naroda pod vodstvom partije.

Nepal

Zastava neobičnog oblika simbolizira vrhove Himalaje, a mjesec i sunce na njoj mirnoću i odlučnost. Grimizno crvena je tu u čast rododendrona, nacionalnogcvijeta Nepala.


Tekst: punkufer.dnevnik.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close