Kakve ćemo automobile voziti sljedećih deset godina?

Tena Brnad

U Francuskoj već za četiri godine neće smjeti prometovati vozila starija od deset godina, u Nizozemskoj će se za devet godina prodavati samo električni auti, a u Hrvatskoj?


U Hrvatskoj će se mahom voziti auti koje voze i danas, samo će biti stariji, a bolje stojeći zapadnjaci za deset godina neće voziti nikakve aute – auti će voziti njih! Autopiloti su već spremni, ali zakon još brani da automobili voze sami. Ne govorimo samo o Tesli nego o top-modelima premium proizvođača automobila.

BMW je objavio da brend BMWi više neće biti sinonim za električne nego za samovozeće aute – tolika je važnost ovoga segmenta. Investicijska tvrtka Exane BNP Paribas procjenjuje kako će prodaja jako samostalnih, autonomnih automobila do 2020. biti mala, ali će do 2025. narasti na 9 milijuna komada godišnje.

Koristite Uber? Aplikacija koja „pretvara obične vozače“ u taksiste, osim što izaziva bijes tradicionalnih taksista mijenja tržište automobila. Pojava takvih aplikacija već je uzrokovala pad prodaje automobila jer zadovoljava potrebe ljudi za prijevozom bez komplikacija oko posjedovanja automobila. Za tvrtke temeljene na tome poslovnom modelu sljedeća je stepenica eliminiranje vozača i korištenje samovoznih automobila.

Pročitajte više na autostart.24sata.hr


Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u