Vijesti

Kako zaustaviti štucanje?

Štuc, štuc i tako svaki dan po nekoliko puta! Za vas neugodno, a za kolege smiješno. No mora li biti tako, ili možete odoliti tom čudnom nagonu? Zašto uopće dolazi do štucanja? Štucanje je stanje kada je nadražen živac koji prolazi pored mozga.


U tom trenutku nastaje neugodna kontrakcija dijafragme nakon čega dolazi do zatvaranja glasnica i poznatog zvuka.

Zanimljivo je kako su dosadašnja istraživanja pokazala da se štucanje javlja češće u muškaraca nego kod žena. Prema tim istim istraživanjima došlo se do saznanja kako štucavica nastaje kada ne omogućite dovoljno vremena hrani da se probavi te ako jedete previše i prebrzo.

Gutanje prevelike količine zraka i pijenje alkohola više od normale te pušenje, još su jedan od uzročnika zašto se javlja štucanje. Stres ili uzbuđenje koje doživite te nagle promjene temperature u želucu doprinose neugodnom stanju štucanja.

Štucavica kod većine ljudi traje po nekoliko minuta, a kod nekih i po nekoliko sati. Ako vam se slučajno dogodi da imate problema sa štucanjem preko 2 sata onda se svakako obratite liječniku kako bi utvrdio pravi razlog štucanja.

Problemi s mentalnim zdravljem još su jedan uzročnik, a osim njih tu je i pojava štucanja kod osoba koje su nedavno bile pod anestezijom, zbog operacijskog zahvata. Imate li problema možete pokušati sljedeće:

Jeste li probali udahnuti i držati zrak do 10? Ako niste pokušajte, nekim ljudima je pomoglo. Postoji još jedna metoda, a to je disanje u papirnatu vrećicu, brzo ispijanje vode te jedna do dvije žlice meda.

Učinkovitim se pokazalo sisanje kockice leda ili šećera te rastapanje kockice šećera u ustima. Ako vam je šećer presladak pokušajte s cuclanjem svježeg limuna, ili kriškom đumbira. Pokušajte zamoliti prijatelje za pomoć. Ako vas lagano prestraše može se dogoditi da prestanete štucati.


Tekst: savjetnica.com

 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close