Vijesti

Kako zaštititi dom, ali i sve oko njega u slučaju poplave? Ovo su savjeti Civilne zaštite

PROČITAJTE BROŠURU

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je upute što činiti u domu i oko doma za vrijeme poplave budući da je dijelove Hrvatske pogodila obilna kiša koja je od Virovitice do Gračaca izazvala ogromne poplave.


Civilna zaštita kaže da bi u domu trebali odvojiti električni krug za gornji i donji kat. Bijelu tehniku, električne utičnice i bojler postavite na povišena mjesta, izbjegavajte postavljanje drvenih podova u prizemlju kuće, vrijedne predmete stavite na visoke police, postavite vanjska vrata i prozore otporne na poplavu.

Što se tiče postupaka izvan doma, kaži da bi trebali podignuti trijem/prag vašeg doma, ugraditi sigurnosne ventile koji sprječavaju povrat vode kroz kanalizaciju, u dvorištu kuće preferirajte zelene površine, koristite propusnu površinu za asfaltiranje na prilazu, gradite kišne vrtove. Kišni vrt, naime, skuplja, upija, filtrira otjecanje oborinske vode. Ne ostavljajte travu, lišće i druge ostatke na ulazima u sustave javne odvodnje. Ako živite u podnožju brda ili na litici, učvrstite odvodne i potporne zidove.

Brošuru možete pogledati OVDJE.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: danas.hr | Foto: Pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close