ScenaKultura

Kako zapravo završavaju najdraže bajke iz djetinjstva?

Svatko je u djetinjstvu čitao bajke i pokušao si dočarati jedan sasvim drugačiji svijet koji je oduvijek bio prozor za bijeg od realnosti. S nekim su nas upoznali roditelji, bake i djedovi, druge su bile školske lektire, a neke su dobile filmske ekranizacije i time postale još popularnije.


Disney je vjerojatno prvi stvorio upečatljiva lica likova braće GrimmHansa Christiana Andersena. Ranije ilustracije njihovih likova golicale su maštu svakoga čitatelja, ali na spomen Male sirene ili Pepeljuge uvijek ćemo se prvo prisjetiti Disneyevih najpoznatijih animacija.

Kako ne bi odmah pomislili kako uz bajke možemo vezati samo lijepe konotacije, ako malo bolje razmislimo o tekstovima Andersena, braće Grimm ili pogotovo Charelsa Perraulta, dobit ćemo jednu sasvim drugačiju, čak i realniju sliku o tome kako su zapravo oni vidjeli te likove.

Crvenkapica

Crvenkapica je slatka djevojčica sa crvenim plaštem koja je bezbrižno šetala šumom kako bi došla do bakine kuće, a nakon male svađe s vukom, likovi su živjeli sretno do kraja života.

U verziji Charlesa Perraulta iz 1697. godine vuk ubije njenu baku i stavlja njeno izrezano tijelo u smočnicu, a krv iscijedi u bocu od vina. Nakon toga natjera Crvenkapicu da se skine i provede vrijeme u krevetu s njim prije nego ju, naravno, pojede. Kako god bilo, Charlesova verzija ostavlja dojam kao da joj je potrebna Freudovska analiza.

Zlatokosa

Braća Grimm imaju cijeli niz poznatih bajki, a među njima se nalazi i Zlatokosa. Prema originalnoj verziji, lijepa dugokosa djeva zatočena je u dvorcu, a tamo ju je strpala zla vještica. Princ dolazi po nju u toranj, penje se po konopcu napravljenom od njene duge kose i Zlatokosa nakon toga zatrudni. Vještica protjera Zlatokosu i baca oca njenog djeteta sa tornja. On pada u trnje koje je spasilo njegov život, ali se ono zabolo u njegove oči i oslijepilo ga.

Mala sirena

Disneyeva crtana verzija Male sirene u potpunosti se razlikuje od originalne priče Hansa Christiana Andersena. U originalu se Mala sirena odrekne svog glasa kako bi dobila noge koje joj uzrokuju nevjerojatne bolove. Svaki njen korak je poput hodanja na oštricama, ali unatoč tome ona zapleše s princom kako bi dobila njegovu naklonost. Nakon što je on odbije unatoč svemu što je prošla za njega, a ona ga je potencijalno mogla ubiti kako bi dobila natrag svoje peraje, Mala sirena gubi smisao života, baca se u more i umire.

Pepeljuga

Iako staklene cipele ostavljaju dojam neudobnosti, u originalnoj priči braće Grimm, famozne cipele koja je Pepeljuga nosila na velikom balu bile su još gore, točnije, napravljene od zlata. U orginalnoj verziji, kako bi stala u malene zlatne cipele i dobila naklonost princa, Pepeljugina starija sestra odrezala svoje nožne prste i pete, a kad je princ to vidio, bio je toliko ljutit da je počeo vikati na nju, došle su i male ptice te su pokljucale oči zločeste sestre i oslijepile je.

Snjeguljica

Snjeguljica je lik iz bajke koja zapravo nimalo nije bio toliko dobroćudan, sudeći prema originalnoj verziji. Naime, u originalnoj priči zla Kraljica šalje lovca da ubije Snjeguljicu i vrati se s njenim jetrima i plućima kako bi ih ona mogla pojesti, ali njen plan pada u vodu onoga momenta kada princ izvadi otrovanu jabuku iz Snjeguljičinog grla. U svojoj osveti, osvetoljubiva Snjeguljica i princ natjeraju zlu Kraljicu da pleše u užarenim željeznim cipelama do smrti.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close