AutomotoTech

Kako voziti u zimskim uvjetima

Najbolji savjet za vozače u ovo zimsko doba bio bi: ostanite doma dok se snijeg ne otopi. No, znamo kako to nije moguće, stoga vam nudimo nekoliko savjeta prije nego krenete na put u zimskim uvjetima.


Naravno, nigdje bez zimskih guma. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog zakona. No, zimske gume će uvelike spriječiti proklizavanje vozila. Ako putujete van grada, svakako preporučamo lance za snijeg.

Zaglavljeni automobil najbolje se “čupa” guranjem i vožnjom naprijed-natrag . Pritom upravljač okrenite suprotno od nakupine snijega koja je blokirala kotače. I oprezno s papučicom gasa, jer bi se mogli još više ukopati.

Prije nego uopće krenete, obavezno očistite automobil od snijega. I to cijeli automobil, a ne samo prednja stakla. U suprotnom će snijeg s krova u vožnji kliznuti na prednja stakla i smanjiti vam vidno polje.

Ako baš ne morate, nemojte se zaustavljati na uzbrdicama. Ako vas put nanese na uzbrdicu, ubacite u brzinu više od one u kojoj se vozite kad je cesta suha. Ipak morate stati? Nakon zaustavljanja krenite lagano, nježno dodirujući papučicu gasa.

Kada krenete nizbrdo, vozite u nižem stupnju prijenosa nego po suhom vremenu. Kočite lagano, koristeći sustav kočenja motorom, odnosno pomoću kvačila.

U zimskim uvjetima držite veći razmak između vozila nego inače i ne radite nagle pokrete s upravljačem.

Kada ste blizu križanja, semafora ili znaka za zaustavljanje, krenite s kočenjem ranije nego inače pritiskajući kočnicu nekoliko puta.

Kada je u zavoju, nemojte kočiti, jer vas to u zimskim uvjetima neće zaustaviti. Polako oduzimajte brzinu, a kada prođete zavoj lagano dodajte gas.

I na kraju – obavezno se vežite, ne pričajte na telefon za vrijeme vožnje, čak ni sa slušalicama ili pomoću Bluetootha, jer su eksperimenti pokazali da pričanje za vrijeme vožnje znatno utječe na koncentraciju vozača.


 

Tekst: net.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close