Zdravlje

Kako sve uništavamo svoje zube

Prva stvar koju gotovo svi primjećujemo jedni na drugima je blistav osmijeh. No nema holivudskih zuba bez brige za njih.


Koristite zube poput alata

Ponosni ste na činjenicu da zubima možete otvarati čak i konzerve? Nema sumnje kako to uistinu jest razlog za ponos, no ako tako nastavite koristiti svoje zube, ostat ćete bez njih.

Rubovi zuba su najtanji i najbrže se troše. Iako to možda zvuči bizarno, možete okrhnuti zub čak kad ugrizom otvarate vrećicu grickalica, a o olovkama i noktima nećemo ni pričati.

Ne perete zube kako treba

Iako mislite kako se savršeno brinete za svoje zube, ako ih perete dva puta dnevno, no stvar nije u kvantiteti, već u kvaliteti. Mnogi ljudi pretjerano pritišću tijekom četkanja, a to može dovesti do skidanja cakline i povlačenja desni.

Nemojte se umarati, već nabavite mekšu četkicu. Četkajte zube od desni prema rubu zuba, a ne lijevo desno ili prema desnima.

Krivo koristite končić za zube

Korištenje končića za zube nije kod nas uvriježeno kao u SAD-u, pa nije takav grijeh ako pri tome radite jednu od najčešćih pogrešaka.

Nemojte grubo gurati konac među zube jer ćete tako oštetiti desni koje se tamo nalaze, što može dovesti do njihovog povlačenja i otkrivanja korijena. Nježno i polako nategnite konac oko zuba, kao da brišete leđa ručnikom, i tako ga čistite.

Pretvarate se da ne škrgućete zubima

Patite od glavobolja? To je mogući znak da škrgućete zubima dok spavate.

Ako se ujutro budite stisnute čeljusti, to je također prilično dobar znak da vjerojatno tijekom noći terete zubima o zube. Naravno, to je vrlo loše za zdravlje vaših zuba. Pri noćnom stiskanju vilice strada sve od cakline do samog zuba.

Posjetite svog zubara i nabavite si noćni štitnik za zube.

Ne ispirete usta vodom

Ako koristite sredstvo za ispiranje usta, provjerite ima li alkohola u sebi. U slučaju da ima, nakon sredstva za ispiranje usta, isperite usta još jednom običnom vodom.

Alkohol isušuje usta, a to stvara povoljno okruženje za useljenje bakterija. Vodite račun o tome i kad pijete u večernjim satima, jer se lučenje sline znatno smanjuje tijekom noći.

S druge strane, sredstva za ispiranje usta koja imaju alkohol u sebi su vrlo učinkovita, pa ih se nemojte odreći, već jednostavno dodatno ispirite usta vodom. Pametno je ispirati usta vodom nakon svih alkoholnih i gaziranih pića.

Ne koristite žvakaće gume bez šećera

Žurili ste se i jednostavno niste stigli oprati zube? Žvakaća guma bez šećera je rješenje za taj mali problem.

Čistom mehanikom žvakanja skinut ćete dobar dio zubnih naslaga. No, nemojte pretjerivati jer bi si mogli izazvati bol u mišićima čeljusti.

 

Pijete gazirane sokove

Nema sumnje da su sokovi puni vitamina, no na žalost to nije jedino što je u njima. Sokovi su također puni šećera i kiseline. Sokovi mogu imati čak i više šećera od gaziranih pića. Bakterije pretvaraju šećer u kiselinu koja oštećuje caklinu i stvara karijese.

Ako želite umanjiti štetu koji sokovi čine vašim zubima, pijte ih na slamku. Također, možete ih razrijediti vodom.

S obzirom na to da kiselina u voću omekšava caklinu, uvijek nakon što ste popili sok pričekajte barem 45 minuta prije pranja zuba kako si ne bi sami napravili štetu na caklini.

Grizete led

Žvačete li kamenje kad vam je dosadno? Ne? Onda nemojte gristi ni led koji je gotovo podjednako čvrst. Pritisak kojim lomite led može istrošiti caklinu i čak okrhnuti zub.


Tekst: tportal.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close