Turizam

Kako su nastali najpoznatiji nadimci velikih metropola?

Zašto se New York naziva baš Velikom jabukom, a Amsterdam Venecijom sjevera? Otkrivamo koje se priče kriju o najpoznatijim nadimcima svjetskim metropola.


1. New York – Velika jabuka

Iako se smatralo da je ovaj nadimak stariji, nedavna su istraživanja pokazala kako je za ‘Veliku jabuku’ zaslužan književnik Edward Martin, koji je današnji nadimak grada spomenuo u knjizi ‘The Wayfarer of New York’. On je pisao kako građani drugih gradova Njujorčane smatraju bahatim i pohlepnim, nazivajući ih između ostalog, velikim trulim jabukama. New York je unatoč tome jedan od najpopularnijih turističkih gradova na svijetu.

2. London – Stari dim

London je oduvijek bio zadimljeno mjesto, ali je veliki smog iz 1952. u potpunosti opravdao ovaj naziv. Naime, smog je tada u tolikoj mjeri na pet dana zagadio zrak da je ubio više od četiri tisuće ljudi!

3. Pariz – Grad ljubavi

Pariz je bio prvi europski grad koji je počeo koristiti javnu rasvjetu, a zbog raskošno osvijetljenog Eiffelovog tornja, često ga se naziva i gradom svjetlosti. Naravno, cijeli grad je idealan za provođenje vremena s boljom polovicom, a čak se i za francuski jezik kaže kako je to jezik ljubavi.

4. Singapur – Lavlji grad

Riječ ‘Singapur’ s engleskog prevodimo doslovno kao ‘Lavlji grad’. Osnivač grada, Sir Stamford Raffles, objasnio je da je ovo ime odabrao nakon što je ugledao merlion (pazite ovo, mješanca između lava i sirene). Legenda je zanimljiva, iako ovdje nikad nije bilo lavova, a nekako i za sirene isto to mislimo…

5. Amsterdam – Venecija sjevera

Glavni grad Nizozemske presijeca više od 100 kilometara kanala. S obzirom na tu činjenicu, Amsterdam često uspoređuje s najslavnijim gradom s kanalima, Venecijom. Iako je to jedina stvar koju imaju zajedničku, za nadimak je očito bilo dovoljno.

6. Philadelphia – Grad bratske ljubavi
Osnivač grada, William Penn, želio je napraviti mjesto gdje svi mogu živjeti u slozi i ljubavi. Stoga je spojio dvije rijeli na starom grčkom, ‘philos’ što znači ‘ljubav’ i ‘adelphos’ što prevodimo kao ‘brat’. I eto, tako je Philadelphia postala i ostala grad bratske ljubavi.

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr


 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close