Zdravlje

Kako su izgledale operacije u 19. stoljeću?

Medicinski zahvati u periodu od 17. do prve polovine 19. stoljeća praktički su graničili s mučenjem jer su se radili bez primijene anestezije. 1846. godine prvi je puta izveden medicinski zahvat s lijekovima koji su imali učinak sličan onom kakvog ima anestezija, a Joseph Lister je 1865. godine otkrio antiseptik.


Liječnici su tijekom medicinskih zahvata pacijente na operacijskom stolu rezali na živo i lomili im kosti, a oni su u potpunosti bili izloženi neopisivoj boli. Kirurg John Hunter, ujedno utemeljitelj patologije u Engleskoj, smatrao je kako je kirurgija 18. stoljeća ‘ponižavajuć i isprazan spektakl znanosti’.

Većina pacijenata tada je umirala zbog post operativnog šoka, infekcije, gubitka krvi, dok je u pojedinim londonskim bolnicama stopa smrtnosti iznosila 80 posto, prenosi Daily Mail.

Poboljšavanje kirurških tehnika

Knjiga po nazivu Crucial Interventions, koju je nedavno objavila knjižnica The Wellcome Collection iz Londona, prikazuje fotografije različitih kirurških knjiga iz 17., 18. i 19. stoljeća. Fotografije prikazuju pomalo odvratne detalje kirurških zahvata, a za njihovu priču zaslužan je profesor povijesti medicine Richard Barnett.

U crtežima koji datiraju iz 19. stoljeća može s vidjeti kako je u praktičnoj kirurgiji došlo do napretka pa su tako pojedine kirurške tehnike poboljšane, a ilustracije su u boji.

Slika iz kriruške knjige iz 1846. godine prikazuje operaciju oka kojom se ispravlja razrokost

zahvat-001-656x857

Prikaz iz 1846. koji prikazuje operaciju raka jezika. Na slici je prikazano kako se jezik prvo rezao na dva dijela, zatim se rezao tumor, a jezik se nakon zahvata šivao

zahvat-2-656x865

Ostale slike pogledajte na telegram.hr.


Foto: Wellcome Library

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close