Vijesti

Kako spriječiti nastanak mrlja na zubima

Naši zubi nisu posve bijeli. Njihova prirodna boja je ustvari lagano žućkasta prema svijetlo žućkasto-crvenkastoj. Kako starimo, zubi još više tamne. Tijekom vremena zubna caklina na površini zuba polagano dobija pukotine i troši se, izlažući tako dentin ili zubnu kost, manje gustu unutrašnjost zuba koja, na žalost, apsorbira boju hrane.


Mrlje bojaju i plak i zubni kamenac koji se stvorio na ili između zuba. Neka hrana i pića, uključujući kavu, čaj, kole, pušenje, kiseli sokovi, određeni lijekovi i jako pigmentirana hrana, mogu ostaviti ružne mrlje na zubima.

Dobra vijest je što su mrlje na zubima više žute to ih je lakše ukloniti. Uporne mrlje neka vam očisti zubar, profesionalnim čišćenjem ali neke možemo izbjeći ovim kućnim receptima.

1. Pijte na slamku

Da bi izbjegli mrlje na zubima i zadržali što dulje bjelinu zuba nakon što ste ih usjajili kod zubara, pijte kavu, gazirana pića i čaj na slamku da bi minimalizirali kontakt tekućine sa zubima.  Zubi će biti manje izloženi i sačuvat ćete ih bijelima dulje vrijeme.

2. Uklonite vino ili kavu hranom koja izbjeljuje

Hrskava hrana kao jabuke, celer i mrkva, ponaša se kao male četkice za zube pa kada je žvačemo pomaže da sa zuba maknemo tvrdoglave i uporne mrlje. Efekt čišćenja na zubima može biti vrlo primjetan pogotovo ako ste osoba koja pije kavu, a inače ne jede jabuke svakodnevno. Umjerena kiselost i oporost jabuke, u kombinaciji sa njihovim mesom koje je bogato vlaknima, čini jabuke idealnom hranom za čišćenje i posvijetljavanje zuba.

3. Smiješajte vlastiti izbjeljivač

Načinite pastu od sode bikarbone i vode i operite zube time koji puta tijekom mjeseca. Zubi će biti koju nijansu svijetliji. Zubna liječnica JenniferJablow iz NYC, kaže da zrnata struktura neutralizira mrlje i polira zube, a nije abrazivna da bi oštetila caklinu. Možda da ipak to ne radite sami?

4. Birajte ispravnu boju ruža za usta

Ruževi za usne koji imaju plavi podton imaju učinak da se zubi doimaju bijeljima. Iskušajte nekoliko boja, tri, četiri, usporedite ih i vidjet ćete da oni na bazi plave boje koji imaju žute ili zlatne podtonove, čine zube manje žutima.

5. Držite želučanu kiselinu pod kontrolom

Ako imate želučani refluks ne samo da se loše osjećate, on stvara permanentnu štetu na zubima. Kiselina iz probavnog sustava, razgrađuje caklinu kao kiselina iz gaziranih ili energetskih napitaka ostavljajući osjetljive bijele mrlje na zubima na mjestu gdje je caklina nestala.


Tekst: telegram.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close