VijestiSport

Kako smanjiti tremu u sportu saznajte na stručnom predavanju iz sportske psihologije

Kulturno Informativni Centar Gospić i Zajednica sportova grada Gospića organiziraju radionice/predavanja iz područja sportske psihologije. Voditeljica radionica/predavačica je profesorica psihologije Vesna Hude koja djeluje kao dječji i sportski psiholog.


Radionice/predavanja za trenere i sportaše održat će se 19. listopada u KIC-u Gospićna temu “Metode i tehnike za smanjivanje natjecateljske treme.”

Na radionicama će predavačica objasniti djelovanje treme u sportu, pojasniti tipove anksioznosti i njihov utjecaj na sportsku izvedbu. Anksioznost jest kompleksno, neugodno čuvstvo tjeskobe, bojazni, napetosti i nesigurnosti, popraćeno fiziološkim reakcijama autonomnog živčanog sustava (Petz, 1992). U sportu se često naziva tremom, a odnosi se na trajniju tendenciju doživljavanja natjecateljskih situacija kao ugrožavajućih

To su situacije u kojima sportaši sumnjaju u vlastite sposobnosti, neizvjesne su, pa se osjećaju nesigurno, pod pritiskom su od rezultata ili pak frustrirani zbog pogrešaka. Često se i boje kritike od strane okoline, najčešće trenera ili roditelja. Važno je da na vrijeme prepoznaju i prate tjelesne i kognitivne znakove napetosti (npr. znojenje dlanova, ubrzan puls, otežano disanje, zabrinutost oko rezultata, negativne misli, strah od neuspjeha, smanjenu koncentraciju…) i primijene određene tehnike koje će ih vratiti na željenu razinu. To mogu biti tehnike disanja i relaksacije, određivanje ciljeva, zauzimanje samopouzdanog stava i mnoge druge.

Sportaše i trenere će predavačica upoznati s nekim od metoda i tehnika za smanjenje anksioznosti u sportu kroz iskustveni rad. Govorit će i o rutinama u sportu te njihovom djelovanju na uspjeh sportaša. Sudionici radionica će dobiti i neke savjete za prednatjecateljsku pripremu.

Raspored radionica:

1. Radionica/predavanje za SPORTAŠE – 1. grupa
Vrijeme održavanja: 15:45-16:30 h

2. Radionica/predavanje za SPORTAŠE – 2. grupa
Vrijeme održavanja: 16:45-17:30 h

3. Radionica/predavanje za TRENERE
Vrijeme održavanja: 17.30 – 18.30 h


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close