Turizam

Kako se uspješno boriti protiv “jet laga”

Svi ste čuli za „jet lag“, pojavu kad se tokom leta prođe više vremenskih zona, te se ljudsko tijelo zatim nije u stanju prilagoditi na promjenu vremena. Saznajte koja je točna definicija jet laga, te kako se protiv njega uspješno boriti!


Stvar je sljedeća: Kad se tokom leta prođe nekoliko vremenskih zona, naše tijelo nije u mogućnosti odmah se prilagoditi na promjenu vremena. Putnik se osjeća iscrpljeno, smanjenih sposobnosti a ima i problema sa spavanjem.

Mnogi ovo nazivaju i bolešću, ali to nije točno. Radi se samo o trenutnom stanju organizma, s obzirom da su čovjeku nakon dugih putovanja potrebna tri dana kako bi se vratio u uobičajeni ritam spavanja. Pojedini znanstvenici čak i mijenjanje sata s ljetnog na zimsko vrijeme smatraju blažim oblikom jet laga, ali ako pitate nas, to je već pretjerivanje.

Jet lag se ne javlja kod svih osoba, ali je prisutan kod većine koja putuje kroz tri vremenske zone. Može utjecati na pojedince do te mjere da čovjek dobije gripu ili želučane smetnje.

Postoje i neki savjeti za ublažavanje jet laga – na početku puta sat se namjesti na vrijeme u zemlji u koju putujemo, kako bismo se psihički naviknuli na ritam nove vremenske zone. Također, tokom leta potrebno je unijeti što više vode u organizam, a po dolasku u novu vremensku zonu, što više vremena provedite van kuće.

Dakle, kad ste sletjeli, dočekali kufere i smjestili se u hotelu – a vi odmah u provod! Ovo je jedan od najboljih savjeta koje smo ikad čuli – život je stvoren za tulumarenje i putovanja!


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close