DomLifestyle

Kako se riješiti mrlja od hrane i pića nakon blagdanskih druženja?

Blagdanska druženja za bogatom trpezom često za posljedicu imaju neželjene mrlje na tekstilnom pokućstvu, koje, ako se ne tretiraju kako treba, kasnije teško možete odstraniti.


Postoje važno pravilo, mrlje treba što prije tretirati, tako se uklanjaju puno učinkovitije. Stolnjak i sag dva su kritična mjesta koja najčešće stradaju. Posegnite za onim što imate doma, poput soli i mineralne vode, koje će učinkovito pomoći u otklanjanju mrlja od crvenog vina. Odmah na nju stavite sol i sve prelite s mineralnom vodom.

Ako se takva mrlja osuši, možete je tretirati s bijelim vinom, pomoći će i soda bikarbona, a prije samog pranja valja zaprljano mjesto natrljati i sapunom. Može pomoći i pjena za brijanje, treba je pustiti da odstoji pa onda isprati vodom. Mrlja na sagu nestat će ako koristimo soda bikarbonu i limunov sok. Valja trljati dok mrlja nestane. Ako treba, postupak ponovite.

Ako se po stoljnjaku proliju gazarina pića, najlakše se skidaju sredstvima za čišćenje stakla. Kad se stoljnjak ili sag zakapa voskom, maknite ga nožem, a na mjesto mrlje treba položiti novinski papir i preko njega preći zagrijanim glačalom.

Mrlje od čokolade prvo sastružite nožem, a zatim stolnjak namočite u toplu vodu i dodajte malo izbjeljivača. Treba pustiti da odstoji pak tek onda isprati toplom vodom.

Za tretiranje mrlja od kave ili voćnih sokova pomoći će topla voda, sol ili sok od limuna te otopina salmijaka. Mrlju uronite u otopinu soli i tople vode ili je poprskajte sokom od limuna. Ako vam je pri ruci salmijak, pokušajte s njegovom otopinom u koju ćete uroniti mrlju.

Masnoće s tepiha odstraniti ćete sodom bikarbonom ili instant palentom. Pospite po tepihu i ostavite preko noći da djeluje. Ujutro usisajte tepih.


 

Tekst: domivrt.vecernji.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close