Zdravlje

Kako se naspavati za vrijeme vrućih ljetnih noći?

Radovali ste se vrućim ljetnim danima, a sad kad su stigli (možda ipak malo prevrući), shvatili ste koja je najveća mana ovakvog vremena. Naime, osim dana, vruće su i noći pa je odlazak u krevet postao mučenje. Buđenje nekoliko puta tijekom noći, znojenje i traženje barem jednog hladnijeg mjesta u krevetu postali su vaš ritual svake noći.


Kad bi barem postojao neki način da nam bude hladnije tijekom vrućih ljetnih noći. Dreams.co.uk tvrdi da postoji ne jedan, već 16 načina na koje se možete rashladiti noću.

Održavajte cirkulaciju zraka

Stvorite protok zraka iznad kreveta, prema otvorenom prozoru usmjerite ventilator, a vaš krevet neka se nalazi u sredini.

Zamijenite posteljinu

Dopustite i svom krevetu da diše. Laganija posteljina svijetle boje najbolje je rješenje ako želite da vaš krevet ostane prozračan.

Budite hladne glave

Zamijenite svoj veliki punjeni i mekani jastuk manjim i čvršćim. Glava je jedan od najtoplijih dijelova tijela, a veliki mekani jastuk će u sebi zadržavati tu toplinu.

Neka vam bude udobno

Nosite široke pamučne pidžame. Neki više vole spavati goli, a odluku o tome u kakvom ćete izdanju u krevet donesite sami.

Smočite kosu

Iako su vam tisuću puta ponovili da ne idete mokre kose u krevet, ako malo smočite kosu bit će vam mnogo lakše jer će vas voda rashlađivati. Ako vam osjećaj mokre kose nije ugodan, zaboravite ovaj savjet.

Budite nisko

Spustite se što bliže podu ili čak na pod. Topli zrak je rjeđi od hladnog pa se diže prema stropu, pa što se niže nalazite, to će vam hladnije biti.

Smrznite vodu

Napunite termofor vodom i potom ga stavite u hladnjak. Tijekom noći pomoći će vam da se malo rashladite.

Hladni oblozi

Smočite neki komad tkanine, po mogućnosti flanelski, stavite ga u hladnjak, a prije odlaska na spavanje stavite ga na čelo. Hladit će vas i nakon što zaspete.

Noge u lavoru

Umočite stopala u kantu ili lavor hladne vode kad vam je vruće. U stopalima i gležnjevima nalaze se točke osjetljive na temperaturu, pa ćete se na ovaj način brzo ohladiti.

Hladan povjetarac

Sobu možete ohladiti tako da ispred otvorenog prozora objesite vlažnu plahtu. Ostalo prepustite povjetarcu.

Budite u zraku

Ako imate mogućnosti, u sobu objesite mrežu za spavanje i spavajte u njoj. Oko vas će biti bolji protok zraka, vama će biti hladnije i spavat ćete bolje.

Ohladite i ventilator

Ispred ventilatora stavite zdjelicu punu kockica leda. Dok se on vrti, led će se polako topiti pa će zrak biti hladniji.

Promijenite madrac

Umjesto tradicionalnih izaberite madrac s gelom, koji ima mogućnost regulacije temperature.

Ukradite trik Egipćana

Omotajte se vlažnom plahtom tijekom spavanja. Legenda tvrdi da su se stari Egipćani služili ovim trikom kako bi im bilo hladnije tijekom uistinu vrućih noći.

Mudro planirajte obroke

Više manjih obroka smanjit će temperaturu vašeg tijela, jer će se umanjiti količina topline koju proizvodi naš metabolizam. Samim tim bit će vam hladnije noću.

Okrenite se tradiciji

Svoj moderni madrac koji zadržava toplinu zamijenite podlogom od bambusa ili slame. Nije toliko udobno, ali nije ni toliko vruće.

Bez obzira na to smrzavate li termofor ili spavate omotani u mokre plahte, pokušajte uživati u svim blagodatima ljeta, pa čak i toplim noćima. Nedostajat će vam za nekoliko mjeseci.


Tekst: index.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close