Lifestyle

Kako se koristi Facebook ako ste PRAVNA OSOBA?

Iako postoji još od 2004. godine i o njemu se dosta zna, i dalje postoji znatan broj osoba koje ovu društvenu mrežu ne koriste na pravi način. Ovoga puta, ne govorim o korištenju ako ste fizičko osoba, već o tome kako se koristi Facebook kada ste pravna osoba.

Bilo da ste frizerski salon, tvornica namještaja, tvrtka, državna institucija ili bilo koje druga pravna i/ili neprofitna osoba –Facebook nalog otvarate isključivo kao Facebook Fan Page, dok Facebook Profile otvaraju isključivo fizička osobe i namijenjen je nekomercijalnoj upotrebi. Znači, ako ste bilo kakvo pravna osoba ili organizacija – vaše prisustvo na Facebooku ostvarujete otvarajući Facebook Page koji vam omogućava da svoj posao/brend/proizvod/cilj promovirate, organizirate natjecanja, nagradne igre i razne druge načine za pridobivanje baze fanova sa kojima ostvarujete interakciju i od kojih, kasnije, stvarate lojalne kupce/donatore/ljubitelje.
Facebook-Fanpage
Ako ste pravna osoba, a otvarate Facebook profil – automatski kršite pravila korištenja ove društvene mreže, što može dovesti do uklanjanja profila. Mnogi brendovi su, i pored jasnih i nedvosmislenih pravila, ipak posegnuli za otvaranjem profila – bilo iz neznanja, bilo iz koristi (nerijetko se otvaraju lažni seksi profili koji imaju za cilj brzo prikupljanje prijatelja koji, nakon što se profil prebacuje u stranicu, postanu fanovi). Facebook je do sada, manje više, tolerirao ovakve izlete (osim u slučaju očigledne zablude ili ako toliko smetate konkurenciji/ostalim korisnicima, pa vas prijave), ali je od skora i tome stao na put:
convert
Nemojte se iznenaditi ako ovih dana, pri pokušaju logiranja na Facebook ugledate ovu poruku. Pravila su jasna: pravne osobe otvaraju Page, fizičke osobe Profil. Imate opciju da napravite Page i konverirate profil u njega ili – ako imate i Page i Profil – spojite sve u jedno, pri čemu vam prijatelji Profila postaju fanovi, ali gubite svu interakciju i sadržaj koji ste postavljali, zbog čega je važno da – prije spajanja – preuzmete i sačuvate sve na računalu.
Prednosti Facebook stranica, pored toga što ne krše pravila, su brojne: 
  • imate mogućnost da na jednom mjestu pravite bazu fanova bez ograničenja (u okviru profila postoji limit do 5000 prijatelja);
  • dobivate uvid u detaljnu statistiku – praćenje i mjerenje rezultata uspješnosti (Facebook Insights);
  • a tu je i opcija reklamiranja – kako same stranice, videa, linka ka sajtu, tako i promocije određene objave.
Nakon što otvorite Facebook Page, pravi posao tek počinje, ali o tome u nekom narednom postu.
Tekst objavljen uz dozvolu autora – Ivana Ćirković.

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close