KulturaIzdvojeno

Kako se Božić slavio za vrijeme pandemije španjolske gripe: “Zatvarali su crkve, ali ne i salune”

ZIMA 1918.

Te zime 1918. godine milijuni vojnika vraćali su se kućama nakon završetka Prvog svjetskog rata, a svijetom je harala pandemija španjolske gripe, koseći milijune ljudskih života. Najveća briga u predbožićno vrijeme mnogima je i tada bila briga o sigurnosti kupovine darova, obiteljskih okupljanja i crkvenih službi, piše tportal.


San Francisco je želio ponovno uvesti obavezu nošenja maski, ali su se stanovnici opirali tome”, piše Davis.

Tadašnji “antimaskeri” tvrdili su da su im povrijeđena prava. Neki teolozi citirali su teološke rasprave, a mnogima je jednostavno dojadilo natezati se s maskama. Nije pomoglo ni to što su maske u to vrijeme uglavnom bile domaće izrade, izrađivale su se od nekoliko slojeva gaze i trebale su se svakodnevno iskuhavati deset minuta.

Zatvarali crkve, ali ne i salune

Lendol Calder, povjesničar i autor knjige “Financiranje američkog sna: kulturna povijest potrošačkih kredita”, podsjeća da debata oko nošenja maski nije jedino što povezuje ondašnju pandemiju s ovom današnjom.

Neki su se žalili da su vlasti zatvarali crkve, ali ne i salune. Zatvaranje crkava bilo je glavno pitanje u Milwaukeeju, gradu koji je pandemiju shvatio posebno ozbiljno.

 

Više na tportal.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: tportal | Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close