Zdravlje

Kako prepoznati nedostatak željeza u krvi

Nedostatak željeza je jedan od najčešćih poremećaja u zdravlju ljudi. Žene su mu izložene češće nego muškarci. Bez dovoljno željeza u krvi, kisik se ne distribuira dobro kroz organizam što može dovesti do anemije. Zato pročitajte ovaj tekst i provjerite koji su simptomi ovog poremećaja.


Iscrpljeni ste

To je najčešći simptom, ali i najteži za prepoznati. Ubrzan tempo života koji iscrpljuje organizam postao je nešto što se samo po sebi podrazumijeva. “Normalno” je biti umoran.
No, ako se uz normalne napore osjećate slabo, bezvoljno i nefokusirano, možda je uzrok toga nedostatak željeza.

Teška menstruacija

Jedan od simptoma kod žena je teška i bolna menstruacija. Zbog nedostatka željeza žene gube više krvi nego što je mogu nadoknaditi.

Blijedi ste

Hemoglobin daje licu crvenu zdravu boju. Ako nemaju željeza u krvi, ljudi izgledaju blijedo. Ukoliko je unutarnja strana usnice blijeda, razlog za to može biti nedostatak željeza.

Brzo izgubite dah

Bez obzira koliko duboko dišete, ako je količina kisika u krvi mala, osjećat ćete se kao da ste bez daha. Ako primjetite da se uspušete radeći normalne, svakodnevne stvari, svakako posjetite liječnika.

Srce vam brzo kuca

Ako primijetite da da vam srce preskače ili kuca ubrzano, razlog može biti akutna anemija.

Sindrom nemirnih nogu

Imate li osjećaj nemira, nelagode ili težine u donjim ekstremitetima dok sjedite ili ležite? Tegobe mogu biti toliko izražene da noćima ne spavate, umorni ste, iscrpljeni i na kraju izrazito frustrirani. Te tegobe se zovu sindrom nemirnih nogu. Prema istraživanjima, 15 posto pacijenata s tim poremećajem ima nisku količinu željeza u krvi. Što je nivo niži, simptomi poremećaja su izraženiji.

Jezik vam izgleda neobično

Osim što nedostatak željeza dovodi do toga da jezik izgleda blijedo, može dovesti i do toga da ima čudan oblik. Jezik je mišić kojem treba željezo iz krvi da bi mogao normalno obavljati svoju funkciju.

Gubite kosu

Nedostatak željeza, pogotovo ako se razvije u anemiju, dovodi do opadanja kose. Tijelo šalje kisik u dijelove koji su potrebni za normalno funkcioniranje, kosa to nije i zato opada.


Izvor: magazin.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close