Lifestyle

Kako osigurati svoju budućnost za vrijeme studija?

U trenutcima kad svakodnevno čitamo vijesti o masovnim odlascima mladih iz Hrvatske, studenti sve ranije počinju brinuti o svojoj budućoj egzistenciji i karijeri.


Gotovo je nemoguće kao prosječan student u generaciji očekivati idealno ili natprosječno plaćeno radno mjesto. Čak i sa odličnim uspjehom, moguće je da na većim studijima, sa po nekoliko stotina studenata, ostanete nezapaženi. Pripremili smo zato nekoliko ideja kojima svoje razdoblje studentskog života možete učiniti još vrjednijim i korisnijim:

  1. Specijalizirajte se
   • Poprilično jednostavno, što vam je područje zanimanja uže, to vaše znanje postaje vrjednije. Tijekom studija možete se posvetiti samostalnom istraživanju određenog područja, priupitati profesore iz povezanih predmeta za savjet ili odgovarajući projekt kojim bi dodatno proširili znanje. Infografika će vam to i vizualno dočarati
    specijalizacija
  2. Zaposlite se kao student
   • Zvuči teško, naći posao i još k tome žonglirati između studija i posla. Unatoč tome morate se složiti da je bilo kakvo zapošljavanje prednost. Osim prihoda, svako radno iskustvo donosi nova znanja, kontakte i dodatne mogućnosti zapošljavanja kojima inače ne bi imali pristup. Imajte na umu – prema nekim podacima, 70% otvorenih radnih mjesta nije uopće nigdje oglašeno.
  3. Stvarajte kontakte
   • umrezavanjeBill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook), Steve Jobs (Apple) i slični mozgovi su najveće tvrtke današnjice započeli za vrijeme svog studentskog života. Koliko ste sigurni da možda netko od vaših kolega ne osmišlja neki projekt budućnosti? Zato, umrežavajte se, upoznajte što više ljudi i potrudite se ostaviti dobar dojam. Možda se zato prvo vas sjete kad počnu zapošljavati u svojim tvrtkama.
  4. Iskusite Erasmus+
   • Program EU pod nazivom Erasmus+ namijenjen je modernizaciji obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih. Uz pomoć programa, na svom fakultetu možete ostvariti mogućnost studiranja ili provođenja prakse u inozemstvu. Erasmus+ pokriva većinu troškova a takvo iskustvo teško možete steći negdje drugdje.
  5. Učlanite se u studentsku udrugu
   • Sve dosad navedeno vjerojatno možete doživjeti kroz studentsku udrugu. Većina fakulteta danas ima udruge stručnog predznaka a osim njih postoje i zavičajne, kao što je naš Studentski Zbor Gacke. Članovi Studentskog Zbora Gacke kroz projekte imaju prilike steći nova stručna znanja te iskustva u organiziranju, oglašavanju i prezentiranju projekata. Udruga vam omogućuje da se izrazite u bilo kojem obliku – sportskom, humanitarnom, stručnom i kulturnom te izgradite sebe i doprinesete svom zavičajuszg član

 

 

 

Izvor: SZG


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close