Kućni ljubimciLifestyle

Kako olakšati vrućine kućnim ljubimcima

Više temperature možda vas mogu izmamiti na dulji boravak na otvorenom, no za vlasnike kućnih ljubimaca to može značiti i više posjeta veterinaru. Općenito, ljeti se veterinari najviše susreću s problemima kože, infekcijama uha i ozljedama općenito. Mačke puno bolje podnose vrućinu nego psi, a ptice će se rado okupati u zdjelici vode. Tijekom toplijih mjeseci više pažnje posvetite držanju vašeg ljubimca, a u tome će vam pomoći nekoliko savjeta.


1. Osigurajte im dovoljno svježe vode
Ljubimac mora imati dovoljno svježe vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Zdjelice s vodom i pojilice uvijek moraju biti pune, a vodu mijenjate nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu vašeg ljubimca.

2. Omogućite im dovoljno hlada ili svježeg zraka
Omogućite svom ljubimcu da se sakrije od sunca u sjeni. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora imati protok svježeg zraka. Pazite na propuh jer su ptičice vrlo osjetljive na njega.

3. Nikada ih ne ostavljajte u automobilu
Čak i ako su prozori otvoreni, unutarnja temperatura može porasti za 19 ° C u samo 7 minuta. Tijekom vrućeg dana, to može biti smrtonosno.

4. Pripazite na znakove toplinske iscrpljenosti
Ako vaš pas pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplinom (teško dahtanje čak i kad leži, suhe ili jarko crvene desni, gusta slina, povraćanje, proljev, klimavost nogu) nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka.

Umjesto toga, premjestite ga na hladnije mjesto, ogrnite vlažnim ručnikom i umačite mu šape u mlaku vodu. Posvetite pažnju pazusima i trbuhu te ga što prije odvedite veterinaru. Macu ćete rashladiti gazom namočenom u hladnu vodu. Također, u krpu možete zamotati vrećicu s ledom te joj prisloniti na potiljak gdje ćete je držati nekoliko minuta.

5. Rashladite zatvorene prostorije
Uključite klimu u vašem domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci za vrućina vole klimu s optimalnim 22 stupnja Celzijevih. Izbjegavajte rashlađivanje ventilatorom.

6. Nemojte im puno skraćivati dlaku

Iako se može činiti logično da vašeg ljubimca ošišate što kraće, oduprite se tom porivu. Ako se čak i jako duga dlaka redovito četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove tjelesne temperature.

7. Birajte vrijeme šetnje
Ne šećite psa u doba dana kada je u zraku najviše topline i vlage, što je obično između 13 i 16 sati. To je osobito važno za pse s kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada, zbog skraćenih nosnica, ne mogu učinkovito rashladiti dahtanjem. Također, ne tjerajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

8. Omogućite psu da se rashladi u morskoj vodi, papigicama da se okupaju, a glodavcima da se naslone na hladniji predmet

More je osobito zdravo za pse, posebice za alergičare koji imaju problema s kožom. Što se soli tiče, zbog zaštićenosti debelom poddlakom i prirodnom masnoćom dlake, sol ne dopire do pseće kože pa se ne treba bojati kožnih infekcija.Papigice će se rado okupati u vodi pa im stavite puni tanjurić u kavez. Također ih možete pošpricati vodom iz bočice u kojoj niste držali nikakve kemikalije. Glodavce će rashladiti zaleđena boca vode omotana krpom i privezana uz kavez.

9. Ublažite im nastale opekline
Ako je vaš ljubimac zadobio opekline, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

10. Koristite kremu za sunčanje
Rak kože je najčešći oblik raka kod pasa i drugi najčešći u mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, trebali biste na ljubimce nanijeti zaštitu od sunca svakih 3 do 4 sata na mjesta koja su najmanje pokrivena dlakom: trbuh na psima (osobito onima koji vole ležati na leđima), a kod mačaka uši te nos. To su ujedno i područja gdje će se najčešće pojaviti maligni tumori. Koristite proizvode izrađene posebno za kućne ljubimce, jer neki sastojci poput cinkoksida mogu biti otrovni za njih.


Tekst: zadovoljna.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close