VijestiGrad ZagrebKultura

Kako je za blagdan Ilije Proroka propovijedao fra. Svetozar Kraljević

U samostanu Bezgrešnog začeća BDM dočeo nas je gvardijan fra. Svetozar Kraljević. Naime, Sinac je pohodio u došašću drage prijatelje u Zagrebu, a svako njihovo druženje uvijek se otpočinje svetom misom i ove prigode bi to već imenovano zdanje.


Moderna crkva, a tako drevan i svevremen svećenik predvodio je svetu misu. Tambure u na prvi mah začudile župljane, ličke nošnje i više. No nije li prirodno da se kamen s kamenom združi. Kršni, gordi, jednostavni, iskreni, topli i hrabri ljudi nastanjuju oba kraja. Hercegovina i poviješću nosi svoje križeve kao i naš kraj. I tako krenu još jedna lijepa priča koja se nastavi o blagdanu svetog Ilije Proroka u Sincu.

Nedostajao je samo miris tamjana, ali osjećalo se kako riječi dotiču nebo pa čovjeka vjernika u klupama. Popodnevna misa gdje puk odjene svečane narodne nošnje svog kraja zakitio je baroknu crkvu i opet je zvuk tambura ispunio svodove zdanja, dok su Marijine orgulje podsjećale na tradicionalnu misu ove župe. Vođeni riječju sa oltara dođe i do propovijedi, a onda tih i blag svećenik pristupi ambonu. Reče da silno voli Liku, sad upoznaj i Gacku dolinu gdje biva prvi puta. Prvo sjećanje na ove krajeve veže ga uz ime Marijana Matijevića o kojem mu je djed pričao kao o najjačem čovjeku. Tu sliku iz djetinjstva nadopunilo je poznavanje obitelji Bačić za svećeničke službe u Americi u kojoj je otac obitelji toliko isijavao domoljubljem za voljenom Hrvatskom koju je blagoslivljao živeći u tuđini, i vječno je unoseći u srce svih koji su ga upoznali. I evo trećeg susreta sa življem tog kamenog dijela Hrvatske ovdje u Sincu. Kako li je srce bilo veselo kad je doživio da ga sam biskup u miru Bogović daruje štolom jer u žurbi zaboravi svoju u Zagrebu. Osjetio je dobrotu na djelu. Uvijek je netko ljudski most između jednog naroda rasutog po svijetu tako je ovdje svojom karakternom mudrošću taj isti patriotizam fra. Svetozar osjetio u obitelji pokojnog Ivana Bogdanića i njihovih prijatelja. I sam je bio na posljednjem ispraćaju ovog velikog Sinčerenina koji je puno dao i Lici i Gackoj i Zagrebu, ali najviše rodnom Sincu. Jesmo li to cijenili dovoljno?

Kroz propovijed poučio nas je fra. Svetozar da smo dar jedni drugima, čovjek čovjeku. Bog stvori čovjeka iz ljubavi i ta ljubav treba i povezuje ljude, ako joj dopustimo rasti u nama.

Inače, ovaj gvardijan autor je knjige „Hodočašće“. To je zbirka fra Svetozarovih propovijedi. Knjiga na jednostavan i životno slikovit način progovara o ključnim temama kršćanskog života.

Fra Svetozar Kraljević rođen je 1951. godine u selu Podvranić, župa Kočerin. Nakon osnovne škole na Kočerinu odlazi u sjemenište te se školuje u Dubrovniku, Visokom, Sarajevu i Washingtonu. Svećenički rad započinje u Kustodiji hrvatskih franjevaca u SAD-u i Kanadi, gdje djeluje kao kapelan na hrvatskim župama u West Allisu i u New Yorku. Zatim se vraća u provinciju i služi kao duhovni pomoćnik na Humcu, odakle odlazi u Konjic. U godinama Domovinskog  rata fra Svetozar je bio najprije duhovnik časnih sestara, s kojima proživljava izgnanstvo iz Bijelog Polja, a zatim gvardijan na Širokome Brijegu. 1997. odlazi u Međugorje gdje ostaje 16 godina, a od toga punih 13 godina kao voditelj Majčinog sela i zajednice Milosrdni Otac.

Od 2013., fra Svetozar je odgojitelj bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije. Poznati je ispovjednik, propovjednik, duhovnik, voditelj seminara i duhovnih vježbi, humanitarni djelatnik. Napisao je nekoliko knjiga o međugorskim ukazanjima i to na hrvatskom i engleskom jeziku.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Jasna Ilić | Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close