Scena

Kako je nastala Lička kapa?

Lička kapa tradicionalno je pokrivalo za glavu i prepoznatljivi dio muške narodne nošnje.

Prema istraživanjima arheologa Viktora Hoffillera koji je vršio istraživanja na području Smiljana, Široke Kule i šire Like smatra se kako je lička kapa nastala od jednog od tipova japodskog (ilirskog) oglavlja – kapa od tanjeg brončanog lima ukrašenog punciranjem, s koje vise štapićasti privjesci, a koji bi u tekstilnom obrascu preuzela lička kapa.

Prvi poznati zapisi kazuju kako je prvobitni oblik kape bio blago stožastog tipa, u osnovi rađen od od crvene, skrletne čoje, na čijoj su podlozi vezeni svilenim ili pamučnim crnim koncem spiralni i vegetabilni motivi, a dominantan je vez paunovog pera kojem je smisao da odvrati urokljive, zle poglede (čini).  S obzirom da se kapa smatrala svojevrsnim nakitom smatra se kako je baš zato došlo do veza sličnoga paunovom repu. Ove kape su imale i uzdignutije dno.

Kape s ravnim dnom, kakve danas nosimo nastale su početkom 20. stoljeća. Tada dolazi do promjena u izgledu kape. Skida se do tada poznati paunov vez, dno kape se izravnava, te se dodaju novi detalji kao što je Hrvatski grb ili pak neki drugi pomodni detalji iz tog vremena.

No priča o nastanku Ličke kape koju će vam ispričati svaki Ličan kaže  kako je Lička kapa nastala nakon Krbavske bitke 1493. godine. Naime, nakon krvave bitke u kojoj je izginulo na stotine Hrvata, najvećim dijelom Ličana, žene i majke stradalih su počele izrađivati kape sa simbolima Krbavske bitke. Tako veliko crveno polje na kapi označava Krbavsko polje natopljeno krvlju stradalih Hrvata, dok donji dio kape označava Turke koji su u to vrijeme okupirali veliki dio Hrvatske pa tako i Like sve dok ih Hrvati uz pomoć popa Marka Mesića (našeg Ličana) nisu protjerali iz Like. Crne rese koje vise sa kape označavaju suze majki i žena koje su ostale bez svojih sinova odnosno muževa.

Koja god priča bila istinita, Lička kapa neprikosnoveni je najpoznatiji simbol Ličanki i Ličana. Diljem svijeta ponose se tradicijom koju ima gotovo svaka kuća koja ima porijeklo s tih krajeva.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close