Turizam

Kako je Kalifornija dobila ime?

Vrlo je malo onih koji znaju pravo porijeklo imena Kalifornija, koje dolazi iz španjolskog romana Garcie Rodrigueza de Montalve


Za vrijeme prošlog stoljeća valovi migranata, od umjetnika do naftaša i biznismena pristizali su u Kaliforniju u potrazi za svojim “američkim snom”.

No, vrlo je malo onih koji znaju pravo porijeklo imena Kalifornija, koje dolazi iz španjolskog romana Garcie Rodrigueza de Montalve, koji je ime Kalifornija spomenuo u serijalu svojih romana od avanturama moćnog kavalira i sina kralja Amadisa od Gaula.

U romanu se opisuje otok Kalifornija zapadno od Indije, krcatog zlata i mitskih bića, koje mistične žene hrane slučajnim prolaznicima.

Tom egzotičnom zemljom iz romana vladala je kraljica Kalafija, sposobna, ali i okrutna prema svima koji bi se usudili kročiti na njezinu zemlju.

Španjolski osvajači znali su ovu priču i upravo po tom mitskom otoku je nazvano područje oko kalifornijskog zaljeva, obzirom da su i sami tražili sličnu mitsku zemlju puno bogatstva. No, otkud Španjolcima to ime? Nevjerojatno, ali od muslimana.

Inspiracija za ovo ime bila je riječ “Kalifa” koja na arapskom znači “Nasljednik” i u islamu predstavlja vođu države u kojoj žive muslimani. Montalvo je bio upoznat s ovim izrazom jer su Španjolskom neposredno prije njegovog doba vladali Mauri koji su bili muslimani.

U Montalvino vrijeme, međutim, Kalifat nije bio povezivan s negativnim fenomenima kao što je terorizam, već je predstavljao prosperitetnu kulturu koja je bila vrlo napredna u medicini, matematici, filozofiji i književnosti.


 

Tekst: express.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close