VijestiLifestyle

Kako i gdje pomoći Slavoniji pod poplavama?

Brojne građanske, vjerske, studentske te braniteljske udruge pokrenule su humanitarne akcije prikupljanja pomoći u hrani, odjeći te higijenskim potrepštinama za stanovništvo poplavljenje Slavonije.

CRVENI KRIŽ

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje pomoći stanovnicima koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj.

Donacije se mogu uputiti:

uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08*

pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)**

on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Sve on-line uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.

 *Prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X

Telefonski operator: Moj telekom d.o.o., Trg Krešimira Ćosića 11, Zagreb, MB 02497913, tel. 01/3659-058

CARITAS

Hrvatski Caritas poziva sve građane, kao i hrvatske poslovne subjekte, da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć postradalim sugrađanima na području Požeške biskupije i Đakovačko-Osječke nadbiskupije te posvjedoče socijalnu osjetljivost i djelatnu ljubav. U akciju je moguće uključiti se:

uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: 

IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175

BRANITELJI SE UKLJUČILI U OBRANU OD POPLAVA

Zbog katastrofalne poplave koja je zadesila Posavinu, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Udruga veterana 5. gardijske brigade, Udruga veterana specijalne jedinice policije “Krpelj” iz Vinkovaca i UDVDR za grad Vinkovce se stavila na raspolaganje Stožeru za obranu od poplava županije Vukovarsko- srijemske.

– Pozivamo sve članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i sve druge branitelje i stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da se pripreme te se u slučaju javnog poziva za pomoć odazovu i organizirano pridruže pomoći poplavljenim područjima sukladno uputama koje će biti dane. U slučaju potrebe, pozivi s uputama će ići putem lokalnih medija, portala i Facebook stranica SOHV-a i braniteljskih udruga.

Pozivaju se i svi stanovnici gradova i sela Vukovarsko- srijemske županije s prostora kojima ne prijeti opasnost da u svoje domove prime stanovnike stradalih područja. Svi koji žele udomiti stradalnike poplava neka se jave Društvu Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije i Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci na tel. 032/ 332523 ili na adresu: Trg bana Josipa Šokčevića 1 u Vinkovcima.

STUDENTI

Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti organiziraju prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu Slavonije, Bosne i Hercegovine te Srbije, koje je pogođeno poplavama. U prostorijama Kluba studenata FPZG-a (dvorište Fakulteta) organizirat će se prikupljanje konzervirane i suhe hrane, vode, odjeće, obuće, rukavica, svijeća, baterija, deka, pelena, higijenskih potrepština, papirnatih ubrusa, sredstava za čišćenje i dezinfekciju, kao i ostalih stvari potrebnih za pomoć ugroženima u poplavama.

Prikupljanje će biti organizirano sukladno radnom vremenu Kluba (9 – 21) i to od ponedjeljka (19.5.2014.) do petka (23.5.2014.). “Nakon što prikupimo humanitarnu pomoć, ista će biti poslana organizacijama koje su u mogućnosti distribuirati prikupljene stvari pogođenim područjima, poput Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu i sl. Kolegice i kolege, pokažimo svoju solidarnost s ugroženim stanovništvom poplavljenih područja i budimo dio regionalnog humanitarnog projekta!”, poručuju studenti.

Pomoć se prikuplja se i u studentskom domu Stjepan Radić na Savi.  Akcija traje do kraja dana.

Slavonska udruga studenata poziva sve koji mogu nešto donirati da dostave do sljedećih adresa

RAVNICA (Prostor Slavonske udruge studenata), Antuna Bauera 19 – U PONEDJELJAK OD 10 – 21.

Veterinarski fakultet (Heinzlova 55) u prostoru Studentskog zbora Veterinarskog fakulteta – U PONEDJELJAK OD 10 – 16

Studenti poručuju da im se možete javiti i na broj telefona 091/739 95 35.

Ministarstvo socijalne politike i mladih

Ministarstvo socijalne politike i mladih pozvalo je hrvatske građane da pomognu poplavama ugroženom stanovništvu Slavonije, koji su evakuirani iz svojih domova, a pomoć u odjeći, hrani, dekama, i drugome mogu donijeti u sjedište Ministarstva, u Savsku cestu 66, u Zagrebu.

Mali zmaj

Mali zmaj organizira prikupljanje pomoći za žrtve poplava u Slavoniji.

Prikupljamo: flaširanu vodu, dezinfekcijska sredstva, konzerviranu hranu, lijekove protiv bolova, higijenske potrepštine i mlijeko u prahu za bebe.

Navedeno možete donijeti u prostorije udruge na adresi: Nova cesta 71, Zagreb

u nedjelju od 17:00 do 20:00 sati

u ponedjeljak i utorak, od 11:00 do 20:00.

Molimo Vas da se akciji odazovete u što većem broju, svaka pomoć je dobrodošla.

Potrebni su nam i volonteri koji bi dežurali na preuzimanju donacija ili koji bi autom prikupljali donacije po gradu i prevozili ih do skladišta.

sve informacije na: 091 567 0618

Građani 

– U nedjelju 18.05.2014. od 15 do 17 sati skupljamo nekvarljive namirnice za stanovnike Županje i okolnih sela koja su pogođena poplavom. Molimo Vas ako možete izdvojiti koju kunu i kupiti nešto nekvarljive hrane za nastradale obitelji. Hrana će se skupljati u zapadnom dijelu Zagreba u Vrapču ispred Doma zdravlja, Vrabečka ulica 4 i u Novom Zagrebu Arena Zagreb Lanište 30. Molimo sve koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj akcij –  poručuju Zagrepčani.

Kutina

Grad Kutina je u suradnji sa Caritasom i Crvenim križom Grada Kutine pokrenuo akciju prikupljanja humanitarne pomoći stanovništvu koje je hitno moralo biti evakuirano iz svojih domova zbog proboja nasipa na rijeci Savi i izlijevanja Une. Pomoć je hitna i trenutno najpotrebnija u odjeći (posebice dječjoj), dekama, hrani, vodi i napitcima.

Pozivamo i molimo sve građane svih naselja grada Kutine i građane Kutine da se odazovu akciji prikupljanja pomoći, te pokažu solidarnost u ovim teškim trenucima za Hrvatsku Posavinu i Pounje. Pomoć možete donijeti u nedjelju u zgradi Grada Kutine, Trg kralja Tomislava 12, u podrumu od 14 – 15 sati, te u Caritasu u Crkvenoj 6 od 15-20 sati, te radnim danima u Crvenom križu i Caritasu, te u vatrogasnim domovima pripadajućih naselja na području grada Kutine.

Brodarica

Od danas do kraja tjedna u prostorijama Župnog ureda u Brodarici možete donijeti odjeću, obuću, higijenske potrepštine, konzerviranu hranu i sve ostalo što može pomoći ugroženom stanovništvu od poplava u Slavoniji i BIH. Akciju od danas organizira brodarička župa, tamošnji mjesni odbor i gradski odbor HSP dr. Ante Starčević. Pomoć se prikuplja u župnom uredu, na adresi Krapanjskih spužvara 41 na Brodarici, a možete se javiti i predsjedniku MO Brodarica Antoniju Goviću na mobitel broj 095/870-1136, javlja portal ŠibenikIN.

Požega:

Požeška udruga mladih aktivista PUMA prikuplja donacije u svom prostoru: Ulica Antuna Kanižlića 1 (pored banke PBZ), Požega.

Caritas Požeške biskupije: novčane uplate na žiro-račun IBAN HR4223860021130011296

te donacije u sjedište Caritasa: Vukovarska 7, Požega.

ČEPIN

U prostorijama KUD Ivan Kapistran Adamović (kod knjižnice, preko puta pošte u Čepinu) organizirano je prikupljanje potrebnih stvari za stradalnike u poplavama danas, sutra i prekosutra (18,19,20.5) od 18 – 20 sati.  Potrebno je sve što možete odvojiti, donirati, kupiti bar nekoliko sitnica u trgovini i donijeti kako bi se napravila pošiljka i isporučila što prije izbjeglim stradalnicima u pripremljenim sabirnim centrima.

Ako je potrebne doći do vas i preuzeti stvari, namirnice i potrepštine, nazovite na 099 806 7788 broj telefona.

Slavonski Brod

Prikupljanje pomoći organizira se u ulici P. Krešimira IV  2 (zadnji neboder od korza, suteren)  – Volonterski centar Slavonski Brod, danas od 15 h, sutra i cijeli tjedan od 10 do 14 sati.

Osijek

Od ponedjeljka 19.05.2014. godine u prostorijama Studentskog zbora Sveučilišta (Cara Hadrijana bb, preko puta HEP-Plina pored bivše vojarne) od 9 sati skupljat će se sve potrebno za pomoć poplavljenim područjima.

Aktivisti živog zida iz Osijeka također organiziraju pomoć za stradale u poplavama. Svi koji su voljni pomoći, mogu se obratiti na mob: 095 1995 123

VARAŽDIN

U ponedjeljak u hotelu Turist u Varaždinu od 8-19 skupljaju se prilozi za sve tri države. Pomoć je potrebna doslovno u svemu: hrana (konzerve,dječja hrana,..), odjeća, obuća, potrepštine za osobnu higijenu (sapuni, šamponi, ulošci), ručnici, čarape, deke… “Bilo što da možete odvojiti je dobro došlo. Ako donosite dječje kašice u staklenkama, dobro ih omotajte. Molimo ako je moguće dostavljati robu u kutijama radi daljnjeg transporta”, poručuju organizatori.

Rijeka

Pomoć prikuplja i Klub mladih Rijeka, na adresi Erazma Bačića 9a.  Rijeka prikuplja pomoć stradalima od poplave od danas, u nedjelju 18.05. Od 18 do 00:00 te kroz tjedan od ponedjeljka do  petka od 08:00 do 00:00, a u subotu od 10 do 00:00

Materijalne potrepštine za sve ugrožene stanovnike skupljaju se i na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, u suradnji s Leo i Lions klubovima iz Rijeke. Sve što možete izdvojiti i da Vam ne treba donesite sutra i prekosutra na Učiteljski fakultet (Sveučilišna avenija 6, kampus).

Donji Miholjac

Društvo Naša djeca iz Donjeg Miholjca uključuje se u prikupljanju donacija stradalim u katastrofalnim poplavama.  U naredna tri dana, od ponedjeljka 19.05. pa do 21.05.2014 otvorit će svoje prostorije i organizirati dežurstva za prihvat donacija, svaki dan od 17-19.

“Skupljamo znači sve od odjeće, posteljine, deka, lijekovi protiv bolova, zavoji, hrana za bebe. Uglavnom ljudima je potrebno sve čak i slatkiši za tu dječicu, igračke. Ako donirate hranu mora biti poput suhomesnate, konzerve…samo da nije svježe. Nadam se da ćete se odazvati u velikom broju i pokazati veliko srce i humanost jer nikad ne znamo kad će i nama takva pomoć biti potrebna.”, poručuju iz Društva.

Daruvar

Tko želi pomoći može hranu i ostale potrepštine odnijeti u prosto Radija Daruvar te u prostorije Crvenog križa u Daruvaru od 12:30.

Đurđevac

Udruga ‘SKUP’ Đurđevac organizira prikupljanje pomoći stradalima koja se može predati u Domu Mladena Markača u Đurđevcu na adresi Grkinska 4. Akcija skupljanja nekvarljivih namirnica i ostalih potrepština počinje sutra u ponedjeljak 19.05.2014. od 09:00 sati. Ako možete izdvojite koju kunu i kupiti nešto nekvarljive hrane za nastradale obitelji. Mole se svi koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj akciji!  Akciji skupljanja pomoći, pridružuje se i Udruga hrvatskih branitelja 1990 -1996 RH.

INFO: 099 404 51 02

095 214 00 01

 


 

Izvor: 24sata.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close