Društvene mreže

“Kako bih saznao kome se može vjerovati, provjerio preko 150 akcija za pomoć unesrećenima u potresu”

Jučer je Alen Delić objavio i pregledao preko 150 različitih kampanja za pomoć unesrećenima


Konzultant za informacijsku sigurnost, Alen Delić, na Twitteru je upozorio da se društvenim mrežama šire lažni brojevi računa za uplatu pomoći žrtvama potresa s epicentrom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Upravo se zbog toga odlučio na ogromni pothvat. Naime, on je samo na platformi GoFundMe pronašao 136 kampanja pod pojmom “croatia earthquake“, a za dio njih je utvrdio kako se odnose na potres iz ožujka.

Moj doprinos će biti što je moguće više provjeriti sve kampanje i kontaktirati organizatore. Ukoliko ima dobrovoljaca da mi pomognu, neka mi se jave“, apelirao je Delić. Jučer je objavio i pregledao preko 150 različitih kampanja za pomoć unesrećenima. Evaluirali su njihovu vjerodostojnost, transparentnost i rizike te su nastavili provjeru, uz najavu kako će sutra sve prikupljene informacije staviti dostupnima javnosti.

Premda nismo zaprimili potvrdu od policije i CERT.hr-a, nacionalnog tijela za informacijsku sigurnost, premijer Andrej Plenković zamolio je za oprez. Poručio je da se pojavljuju lažni računi za uplate pomoći i građanima poručio ‘da se izbjegnu situacije koje bi mogle biti drugačije od onoga kako su zamišljene’“, piše Faktograf.

Pazite kome šaljete i na što uplaćujete

Jedna od provjerenih stranica je Zaklada Solidarna koja je odmah nakon potresa pokrenula transparentnu akciju za pomoć građanima Sisačko-moslavačke županije. Iz Solidarne su javili da su prikupili 3.649.149,76 kuna pomoći za naše sugrađane i sugrađanke.

Na tragediji ovaj puta pokušavaju profitirati osobe koje stoje iza portala poput cajeviza.com te Facebook stranica Žene majke kraljice“, piše Faktograf, navodeći i neke od naslova lažnih vijesti, poput „Strahota u Zagrebu! Bolnice u ruševinama, 1000 mrtvih, javnost se jos ne oglašava!“ ili „Stiglo obavjestenje za sledecim udarom!“.

Faktograf navodi kako su se takva upozorenja pojavljivala čak i u Facebook grupi „Potres Sisačko Moslavačka županija, pomoć i informacije!!!“, ali su ubrzo uklonjena. Nemojmo zaboraviti dodati i lažne vijesti putem fotografija – snimku iz zraka grada u Turskoj za koju su mnogi mislili da je Petrinja.  Također, mnogi su pisali kako je potres bio magnitude 7 po Richteru – što je netočno, bio je jačine 6,2 po Richteru, kažu seizmološke službe.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: RTL screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close