Kako alkohol utječe na srce?

Tena Brnad

Uznemirujuće snimke srca su pokazale koliku štetu na organ mogu ostaviti posljedice redovnog konzumiranja alkohola, a već su postojali i dokazi da njegova prevelika konzumacija može povećati šanse za obolijevanje od aritmije, odnosno neregularnih otkucaja srca, piše 24sata


Sada su znanstvenici u Australiji dokazali da su samo dvije čaše vina dnevno dovoljne da oštete impulse zadužene za ritam srca. Zato su objavili i snimke koje pokazuju razliku kod srca osobe koja ‘umjereno konzumira alkohol’ i nekoga tko ne pije uopće. A kako kažu Australski znanstvenici, doza alkohola je važan faktor u tome koliko će se ‘pokvariti’ otkucaji.

Ovaj poremećaj povećava i rizik od infarkta ili zatajenja srca, a konzumacija alkohola može biti razlog za probleme sa srcem u budućnosti.

Skenovi srca, koje su snimili znanstvenici iz bolnice Alfred u Melbourneu, pokazuju kako električni impulsi putuju kroz atriju, mjesto gdje krv dolazi do srca. Podijelili su 75 ispitanika na kojima su bazirali ovo istraživanje u tri skupine; ovisno o tome koliko alkohola su rekli da konzumiraju. Inače, električni su impulsi ključni za rad srca jer ih kontroliraju čvorovi kojima su vezani za živčani sustav, a kojemu šalju informaciju kada se srce opušta a kada stišće.

U zdravom srcu oni slobodno i nesmetano putuju kroz zdravo tkivo, dok kod srca s oštećenim tkivom, zbog alkohola ili drugih faktora, impulsi ne hvataju taj signal na vrijeme (zbog čega srce ‘kasni’ sa preskakanjem).

Izvor: Daily Mail

Na skenovima je srce onih koji uopće ne piju svijetloružičaste boje koja pokazuje zdravo srčano tkivo kroz koje putuju impulsi. Srce onih koji ‘piju umjereno’ ima zakrpe u zelenoj boji, koja pokazuje mjesta na kojima su impulsi slabiji. Kao ‘umjerene konzumente’ su uzeli one koji piju između osam i 21 alkoholnog pića tjedno, točnije 14 u prosijeku.

Više na 24sata

 

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: unsplash

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u