Tech

Kafići će postati piratske oaze?

Cijela priča krenula je kada je stanoviti Tobias McFadden iz Gautinga u Njemačkoj primio poziv na sud, u kojem je stajalo kako ga korporacija Sony tuži zbog preuzimanja piratskog sadržaja.


Nakon početnog šoka, McFadden je ustanovio da je preko otvorene i besplatne Wi-Fi mreže koju je konfigurirao u svojoj trgovini tehničkom robom netko doista preuzeo piratski sadržaj. Naravno da nije mogao pristati na to da ga Sony tereti kao “običnog pirata” zbog slučaja iz 2010. godine.

Stoga je cijeli slučaj predao na Europski sud pravde koji je ovih dana donio odluku kako Tobias McFadden nije kriv. Pritom je, koliko god to čudno zvučalo, manje bitno što je McFadden oslobođen krivnje, jer se cijeli slučaj aplicira na sve otvorene Wi-Fi mreže. Prema presudi, niti jedan vlasnik nije takve mreže nadzirati ili postavljati zaporke, pa je objektivno pitanje tko je onda kriv ukoliko se ustanovi da je na takvim mrežama došlo do kršenja autorskih prava i preuzimanja piratiziranih datoteka, filmova, aplikacija, glazbe i svega ostaloga…

Po svemu sudeći, ovaj će slučaj biti i dalje u fokusu, jer vlasnici autorskih prava neće pristati na situaciju u kojoj se ne zna tko je kriv, a prema Europskom sudu pravde svi oni koji postavljaju otvorene mreže nisu krivci. Iako, vlasnici otvorenih Wi-Fi hot spotova prema sudskim nalozima, moraju zaustaviti preuzimanje piratskog softvera i kršenje autorskih prava. U svakom slučaju, vrlo zanimljiv slučaj…

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zimo.dnevnik.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close