LifestyleIzdvojeno

Južina je donijela iznadprosječne temperature, otkrijte kakvo nas vrijeme očekuje za Božić

VREMENSKA PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Vrlo vjerojatno nećemo imati bijelo božićno jutro, no u predjelima iznad 500 m nadmorske visine do Sv. Stjepana će se stvorit i sasvim respektabilan snježni pokrivač.


Južina je donijela iznadprosječne temperature za doba godine, gotovo kao da smo u ranom proljeću. U sličnom tonu na Badnjak, ali na Badnju večer uz sve više kiše, na Božić ponegdje i snijega.

BADNJAK

U početku opet gomilanje oblaka na Jadranu i područjima uz njega, no samo rijetko uz malo kiše, uglavnom na Kvarneru, Gorskom kotaru i Lici. Bit će još vjetrovitije, a u gorju jugozapadnjak može imati olujne udare. U unutrašnjosti od jutra iznad 5 °C, a na moru iznad 10 °C.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima postupno sve više oblaka, na krajnjem sjeveru uz malo kiše, a do večeri će sve češća biti i drugdje, najjača u Božićnoj noći. Puhat će umjeren, ponegdje na udare jak jugozapadni vjetar, a bit će iznadprosječno toplo, čak do lokalno 16 °C.

I na istoku slično, no kiša će stići malo kasnije prema večeri. Temperatura debelo iznad prosjeka za kraj godine, a samo će se na vjetru činit svježije.

U Dalmaciji vrijeme po jakom jugu, ali uz kratka sunčana razdoblja. Kiše će pak biti malo, uglavnom u zaobalju ili tek sporadično na južnom dijelu. Temperatura bez veće promjene, između 13 i 16 stupnjeva.

Na sjeverno Jadranu i okolnom gorju sve tmurnije i kišovitije, a već može mjestimice na širem riječkom području i u Gorskom kotaru pasti obilna količina kiše. Puhat će uz to jako jugo i jugozapadnjak, u gorju s olujnim udarima pa usprkos razmjerno visokim temperaturama neće biti najugodnije.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Od Božića promjena vremena i pravi zimski vikend. Temperatura u padu već od Božićnog jutra pa će kiša postupno prelaziti u mokar snijeg. No, snježni pokrivač se očekuje uglavnom samo u gorju te u subotu u dijelu Slavonije, drugdje samo dekorativno. Ipak iz zaostalih oblaka pahulje bi mogle povremeno lepršati i u nedjelju. Novi tjedan donosi pak novu južinu i izraženu toplinu.

IDUĆIH DANA NA MORU

Zahladnjenje će na moru donijeti jaka i olujna, u subotu pod Velebitom orkanska bura. Bit će česte kiše, osobito tijekom Božića, no nošena vjetrom pokoja pahulja stići će i do same obale pa i otoka. Mirnije u sunčaniju nedjelju, ali bit će to predah pred novu kišnu epizodu i južinu.

Vrlo vjerojatno nećemo imati bijelo božićno jutro, no u predjelima iznad 500 m nadmorske visine do Sv. Stjepana će se stvorit i sasvim respektabilan snježni pokrivač. Drugdje će pahulje tek malo popraviti ugođaj, a i to bi, klimatološki ili povijesno, u našim krajevima trebalo već biti dovoljno.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close