Znanost

Jupiter je najstariji planet u Sunčevu sustavu

Jupiter je najveći planet u Sunčevu sustavu, ali najnoviji dokazi ukazuju na to da je ova plinovita grdosija i najstariji planet u našoj okolici. Znanstvenici tvrde da se planet formirao unutar četiri milijuna godina nakon što je nastalo naše Sunce.


Točna starost Jupitera ključna je da bi razumjeli kako se Sunčev sustav razvio do današnjeg rasporeda planeta, a iako su dosadašnji modeli sugerirali da se formirao rano, dosad to nismo utvrdili. Znanstvenici iz Kalifornije i Njemačke utvrdili su da je Jupiterova jezgra bila 20 puta veća od Zemlje samo milijun godina nakon formiranja Sunca, zbog čega su zaključili da je Jupiter jako brzo počeo apsorbirati čestice plinova i prašine za svoje formiranje. Piše 24sata.hr

Više na 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close