Zdravlje

Jesu li mirisne svijeće opasne po zdravlje?

Iako mnogi obožavaju mirisne svijeće, možda biste trebali dva puta razmisliti prije nego ih zapalite.


Zima je doba godine kad ljudi najviše kupuju mirisne svijeće, iako rezutati najnovijih istraživanja pokazuju da bismo trebali biti malo oprezniji pri njihovom korištenju.

Sve je počelo kad je u Daily Mailu objavljen članak u kojem je pisalo da su pronađeni dokazi da nam od mirisnih svijeća može biti jako loše. No ne samo od njih, nego i od bilo kakvih osvježivača zraka, mirisnih štapića i sličnih mirišljavih proizvoda.

Naime, problematične su kemikalije koje se mogu pronaći u mirisima i vosku. Iako se iščekuju daljnja istraživanja, prva su pokazala da je produljeno izlaganje određenim mirisnim proizvodima zaista toliko opasno da može uzrokovati pojavu astme, oštećenja pluća ili čak rak.

Ako zagrebemo još ispod površine, lako je otkriti da su prethodna istraživanja pokazala da paljenje svijeća u unutrašnjosti zagađuje zrak u tom prostoru.

Isto tako, istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da izgaranje svijeća s više mirisa u sebi proizvodi više čađe, pa je utoliko bolje koristiti manje mirisne ili svijeće bez mirisa. U istom istraživanju navedeno je da je moguće da su organski spojevi iz svijeća povezani s povećanim rizikom od razvoja karcinoma.

Pročitajte više na express.hr


 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close