VijestiZdravlje

Kako jesti zdravo, a jeftino?

Zdrava hrana može biti iznimno skupa, no jesti dobro i zdravo i ne probiti budžet ne mora nužno biti nemoguća misija. Tajna je u planiranju unaprijed i odabiranju namirnica i hrane koju možete jesti cijeli tjedan.


Ovakva hrana – poput konzerviranog graha – nije nužno popularna i ne zvuči ‘in’, ali je bogata hranjivim tvarima.

Donosimo vam neke cjenovno dostupne, zdrave namirnice koje biste uvijek trebali imati na vašoj listi za nabavku. Neće vas puno koštati, a možete ih koristiti u pripravi bezbroj obroka.

Jaja

Jedno jaje u prosjeku košta kunu i pol, ovisno o klasi.

Zašto su zdrava?

Jaja su po hranjivim vrijednostima jedna od najboljih namirnica. Sadrže svih devet osnovnih aminokiselina, bogata su željezom, fosforom, selenom i vitaminima A, B12, B2, B5. Jedno jaje sadrži oko 110 miligrama kolina koji je važan za zdravo funkcioniranje mozga.

Konzervirana riba poput tune i lososa

Konzervirana tuna i losos nisu preskupi, a izvrsni su izvori vitamina B6 i B12, magnezija, selena, kalija i omega-3 masnih kiselina. Losos je posebno bogat vitaminom D koji je bitan za imunosni sustav, kosti i mentalno zdravlje.

Avokado

Bogat zdravim mastima i proteinima, vitaminima i mineralima avokado je i bolji izvor kalija od banane!

Zob

Jedna od najboljih karakteristika zobi je velika količina beta glukana koji usporavaju brzinu apsorbiranja ugljikohidrata u vašem tijelu što pomaže održavanju razine šećera u krvi. Također, zob je bogata željezom, magnezijem, kalijem i cinkom.

Grčki jogurt

Sadrži tri puta više proteina od običnog jogurta, a većina brendova sadrži i bakteriju koja pospješuje probavu.

Smrznute mješovite bobice

Ne sadrže mnogo šećera, a bogate su vlaknima i jedan su od najboljih izvora antioksidansa.

Slatki krumpir

Bogat je vitaminima C i B6 i kalijem. Karotenoidi, koji mu daju narančastu boju, moćan su antioksidans koji pomaže u jačanju vida i imunosnog sustava. I da, štiti vas od starenja.

Zelene jabuke

Siromašne šećerom, a bogate vlaknima, zelene jabuke pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Bonus je i to što vas mogu spasiti i od lošeg zadaha.

Bademi

Bademi su izuzetno bogati vlaknima, ali i proteinima te omega-3 masnim kiselinama koje štite vaše srce.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: n1info.com | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close