LifestyleScena

Jeste li znali za poučne staze u Grabovači kod Perušića?

Budući da je Grabovača izuzetno posjećena, u Parku su razvijeni brojni i raznoliki sadržaji za posjetitelje – od poučnih staza, edukativnih programa, sportskih terena do velikih turističkih atrakcija poput špilje Samograd, vidikovaca „Ploče“, srednjovjekovnog lokaliteta Starog grada Perušića i gotičke crkve Sv. Križa.

Edukativni panoi

Poučna staza „Tragovima Mirka Maleza“ (speleološka staza) dužine oko 2km povezuje brda Šutića vrh i Grabovaču. Na relativnom malom prostoru nalazi se 5 špilja a cilj ove staze je upoznavanje posjetitelja s povijesti razvoja speleologije u Hrvatskoj te sa životom i speleološkim djelovanjem Mirka Maleza koje započinje davne 1946. godine. Malez je prvi izradio nacrte svih špilja koje se danas nalaze na području Pećinskog parka Grabovača a analizom njegovih djela ne možete se oteti dojmu da je speleologija zauvijek ostala najveća istraživačka strast i znanstvena ljubav akademika M. Maleza.

Poučna staza Čovjek i krš

Poučna staza „Čovjek i krš“ dužine 3,5km (mješovita staza – biološko-šumarsko-kulturno-geološka)  smještena je na brdu Grabovača. Šetnjom po stazi, naučiti ćete nešto više o suživotu čovjeka i prirode, upoznati ćete se s prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka. U sklopu staze nalazi se i vidikovac „Ploče“ s kojeg se pruža panoramski pogled na Gospić, Velebit i kanjon rijeke Like.

Poučne staze Pećinskog parka Grabovača vode Vas kroz šumu, šumskim obroncima i usjecima, pokraj svih špilja u parku.Hodajući po parku otkrivamo gotovo na svakom koraku po koji veći ili manji zapis iz prošlosti Like.

Pogled s vidikovca

Pješačenjem ćete, neovisno o godišnjem dobu, najbolje uroniti u smireno ozračje ovog kraja, malo umoriti tijelo,  ali odmoriti duh i nadamo se osjetiti dio strasti prema špiljama i speleologiji.

Prateći puteve obilježen putokazima i markacijama moći ćete ne samo uživati u očuvanoj prirodi i vidjeti brojne biljne vrste u njihovom staništu, nego i primijetiti kako je čovjek svojim radom doprinio bogatstvu krajobraza te svjedočiti sve napuštenijem tradicionalnom načinu života ovoga kraja.

Tekst napisala: PP Grabovača/JM

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close