Scena

JESTE LI ZNALI? Na Titanicu je bilo 16 Ličana, a samo je jedan preživio

U noći sa 14. na 15. travnja 1912. godine dogodila se jedna od najvećih pomorskih katastrofa u povijesti svijeta. Na svom prvom putovanju iz Santhamptona za New York, nakon sudara sa santom leda, potonuo je slavni britanski putnički brod Titanic.


Od 2.223 putnika i članova posade s Titanica se spasilo samo 705 osoba. Malo je poznato da se na Titanicu nalazilo tridesetak putnika iz Hrvatske. Svi Hrvati na Titanicu bili su siromašni putnici trećeg razreda koji su se nalazili u potpalublju, ekonomski emigranti koji su na američki kontinent putovali “trbuhom za kruhom”.

Tko su bili Ličani na Titanicu?

Početkom 20. stoljeća Lika je bila pogođena velikim valom iseljavanja zbog gospodarske krize i teških uvjeta života. Obiteljske zadruge su sve više zaduživale i propadale, a mladi i zdravi ljudi su bili prisiljeni putovati daleko od svojih domova kako bi prehranili svoje obitelji.

Prema pisanju Slobodana Novkovića, autora knjige Titanic – Hrvati u katastrofi stoljeća, na Titanicu je bilo šesnaest iseljenika iz Like, od toga osam putnika iz Široke Kule:

 • Grga Ćačić (rođen 1894.), sin Martina i Ane, put Amerike krenuo je sa sestrom Marijom Ćačić (rođenom 1882. ili 1. V. 1875.).
 • Luka Ćačić (6. X. 1873.), sin Šime i Ane, supruga Ana, imao je devetero djece.
 • Manda Čačić (24. V. 1891.), kći Jose i Mande,
 • Jeka Orešković (21. IX. 1881.), kći Mate i Mande, odrasla kod Paje Nikšića.
 • Luka Orešković (27. I. 1892.), majka Maća, supruga Jeka i kći, navodno radio u Švicarskoj, braća Tome, koji je živio u Americi, i Stipe, koji je poginuo u Prvom svjetskom ratu u Mađarskoj.
 • Marija Orešković (24. VI. 1892), kći Blaža i Mande.
 • Ivan Strilić (25. VIII. 1885.), navodno radio u Švicarskoj, sin Jure i Matije, supruga Marija, imao dvoje djece.

Iz okolice Perušića bili su:

 • Joso Ćulumović Jojina (1895.) Prvanselo, sin Ivana i Kate, navodno radio u Švicarskoj.
 • Mate Pocrnić (1895.), Bukovac 10, sin Milana i Mare.
 • Tome Pocrnić (1888.), Bukovac 79, majka Jeka, brat Nikola, sestra Manda, supruga Mara i dvoje djece.

Iz drugih ličkih sela na Titanicu su bili:

 • Jovo Ćalić (1895), iz Brezika u Metku, sin Rade i Soke i Petar Ćalić (1895.), Božičin.
 • Mile Smiljanić (1874.) iz sela Pišać, radio na željeznici i kao rudar, supruga Soka, sin Nikola, u Americi mu živjela braća Stevo, Petar, Ilija i Nikola i sestra Dragojla.
 • Jovan Dimić (1870.) bio je iz Ostrvice, supruga Stana, dvoje djece, sin mu bio u Americi.
 • Nikola Lulić Draja iz Konjskog Brda, sin Mile i Bare rođ. Sabljak

Nikola Lulić Draja – jedini Ličan koji je preživio Titanic

Od trideset putnika iz Hrvatske, potonuće Titanika je preživjelo samo troje. Nikola Lulić Draja iz Konjskog Brda je bio jedini Ličan koji je preživio havariju. Kako je već godinama živio u Americi i dobro poznavao engleski jezik, Lulić je bio neslužbeni “vođa puta” putnika iz Hrvatske. Bio je njihov prevoditelj, pomagao im je da se lakše snađu na putovanju i pričao im što ih sve očekuje kad se iskrcaju na američko tlo. U zamjenu za pomoć, njegovi sunarodnjaci su mu platili kartu koja je koštala 170 švicarskih franaka.

Nikola se spasio zahvaljujući svojoj snalažljivosti i domišljatosti. Iako su na čamce za spašavanje puštali su samo žene i djecu, Lulić je u gužvi ugrabio kapu jednog mornara i stavio je na glavu zbog čega su ga zamijenili za člana posade i pustili u čamac.

Nakon spašavanja s Titanica Lulić se našao u Americi bez posla i bez novca za povratak. Kako bi preživio, diljem Amerike je držao predavanja o svom iskustvu s Titanica, ali nije mnogo zaradio jer mu je menadžer uzeo većinu novca. Kako bi izbjegao osudu javnosti jer je napustio brod na kojemu su ostale još stotine žena i djece, pričao je malo drugačiju priču. Govorio je da se spasio tako što je skočio u ledenu vodu i doplivao do čamca za spašavanje s nečijim djetetom u naručju.

Nakon Prvog svjetskog rata Lulić se vratio se u Liku gdje je do kraja života živio skromno sa svojom obitelji. Njegovi potomci  kažu da nikada nije volio pričati o noći u kojoj je potonuo Titanic. Iako mu nitko od obitelji stradalih nije ništa zamjerao, Lulića je mučila savjest jer je on jedini preživio od svih Ličana koji su s njim putovali na Titanicu. Preminuo je u 80. godini života, 1962. godine u Perušiću gdje se nalazi i njegov grob.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close