VijestiKultura

Jeste li znali? Po ovim je povijesnim ličnostima nazvano najviše ulica u Hrvatskoj

Nedavno preminuli poznati hrvatski sociolog, kolumnist i publicist dr. Slaven Letica iza sebe je ostavio brojna djela, a jedno je od njih je i “Let iznad kukavičjeg gnijezda” u kojem, među ostalim, izračunava koje su hrvatske “zvijezde” politike, umjetnosti, književnosti i znanosti “dobile” najviše ulica.


Knjiga je to napisana 2007. godine i od tada se, zasigurno, nešto promijenilo – ali, statistika je više manje ista. Tako je Letica uvidio, i u svom djelu podnaslova “Kada bi ulice imale dar govora”, kako dr. Franjo Tuđman nije ni među prvih deset po popularnosti imena, bar što se ulica tiče u Hrvatskoj.

Najviše ulica nosi ime Matije Gupca (čak 362), a slijede ga Vladimir Nazor, Stjepan Radić, Josip Jelačić, Ljudevit Gaj, Ante Starčević, August Šenoa, Nikola Tesla, Tin Ujevac i Alojzije Stepinac.

FOTO: Croatia.org(Croatia.org)

Zanimljivo je i dodati kako se Josip Broz Tito našao na 52. mjestu sa svega 25 ulica. Tome treba oduzeti Trg maršala Tita kojem je u Zagrebu u međuvremenu promijenjen naziv u Trg Republike Hrvatske.

U TOP 50 najpopularnijih osoba za imena ulica, našla se – žalosno je konstatirati – samo jedna ženska ikona – Ivana Brlić Mažuranić. Na 51. mjestu je Marija Jurić Zagorka:

(croatia.org)

Na kraju ove liste, koja broji 160 mjesta, našli su se Dimitrije Demetar, Mila Gojsalić, Ivan Kozarac, Marko Mesić i Pino Budicin.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close