ScenaKultura

Jeste li znali: Ivan od Paližne, hrvatski vitez i prior ivanovaca

Ivan od Paližne, kao prior Ugarske i Hrvatske, imao je sjedište u Vrani, mjestu u Dalmaciji u zaleđu Biograda i Pakoštana.

Dana 12. ožujka 1382. godine izdana je važna srednjovjekovna isprava vezana uz slavni viteški red ivanovaca u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Ivanovci su bili, uz templare, jedan od najvažnijih europskih viteških redova. Dapače, budući da su templari ukinuti već 1312. godine, ivanovci su sve do danas ostali najrasprostranjeniji i najdugovječniji viteški red u Europi (postoje i danas, oko 900 godina nakon osnutka). Nakon ukinuća templara, ivanovci su naslijedili i znatan dio njihovih posjeda. Danas su ivanovci poznati i kao malteški vitezovi, te kao hospitalci, a službeni im je naziv Suvereni jeruzalemski, rodski i malteški vojni hospitalni red svetog Ivana. Imaju čak i veleposlanstvo u Zagrebu, na adresi Becićeve stube 2.

Isprava izdana 1382. godine imenovala je znamenitog viteza Ivana od Paližne za ivanovačkog priora Ugarske i Hrvatske. Prior je bila titula poglavara vitezova ivanovaca na nekom većem području, u ovom slučaju čitavog Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva. Manje jedinice od priorata bili su tzv. preceptorati, na čelu kojih su bili preceptori, dok su preceptorima bila podložna braća-vitezovi.

Ivan od Paližne, kao prior Ugarske i Hrvatske, imao je sjedište u Vrani, mjestu u Dalmaciji u zaleđu Biograda i Pakoštana, odmah do Vranskog jezera. Čitav se priorat po tom sjedištu ponekad nazivao i Vranski priorat (lat. prioratus Auranae). Prioru Ivanu od Paližne navedenu je ispravu izdao nitko drugi nego sam tadašnji veliki magistar (veliki meštar) Reda ivanovaca – Juan de Heredia. Veliki magistar ili veliki meštar bila je titula poglavara čitavog Reda ivanovaca, koji je glavno sjedište isprva imao u Jeruzalemu, kasnije na otoku Rodu (Rodos), pa na Malti, a na kraju u Rimu (gdje je i danas središte Reda). Zanimljivo je, ipak, da je veliki magistar Juan de Heredia u trenutku izdavanja ove isprave boravio u francuskom gradu Valence, između Lyona i Avignona (u to doba čak je i papa stolovao u Avignonu). Ivan od Paližne osobno je bio u Francuskoj te godine, na općoj skupštini (kapitulu) Reda, koju je veliki magistar sazvao u gradu Avignonu.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: op54rosary

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close