DogađanjaTurizam

Jeste li znali da se u Gračacu proizvodi najkvalitetnija TRADICIONALNA OBUĆA po popularnim cijenama? Priča o udruzi PROSPERO

Općina Gračac, površinom najveća općina u Hrvatskoj, prošle godine je bila neslavni hrvatski rekorder u iseljavanju. Zbog manjka posla i ekonomskih razloga u posljednjih pet godina Gračac je  napustio svaki šesti stanovnik.


Skupina žena iz Gračaca već više od 15 godina uspješno se opire tužnim statistikama i teškim životnim uvjetima u ovom gradiću na samom rubu Zadarske županije. One su članice Udruge Prospero, neprofitne i nevladine organizacije koja je osnovana 2003. godine kao odgovor na probleme velike nezaposlenosti i lošeg položaja žena i mladih u tom kraju, a kako je sve počelo – ispričala nam je predsjednica i osnivačica udruge Slavica Miličić.

Na pokretanje udruge potaknulo me jako loše stanje i položaj žena i mladih u zajednici. Nepostojanje kulturnih, kreativnih, rekreativnih dešavanja ponukalo me da zajedno sa svojim prijateljicama pokušam organizirati sadržaje u zajednici, kako za sebe, tako i za druge zainteresirane žene i mlade, rekla je Slavica.

Članice udruge Prospero  potiču žene i mlade da aktivnije rade na dobrobit sebe i svoje obitelji, a time i zajednice općenito, te su provele niz projekata u sklopu kojih su educirale mještane Gračaca i okolice raznim zanimanjima.

Osim raznih edukacija poput tečajeva informatike, stranih jezika organizirali smo razne radionice u tradicijskim obrtima poput keramike, tkanja, filcanja vune, pletenja i heklanja. Radili smo razna osposobljavanja poput osposobljavanja za njegovateljicu, turističkog pratitelja, oblikovatelja ukrsnih predmeta od gline, obućar, tkalac u sklopu kojih su žene dobivale i certifikat o osposobljenosti sa upisom u ranu knjižicu, kaže Slavica.

U sklopu različitih radionica članice Udruge su osmislile veliki broj proizvoda u tehnikama tkanja, keramike i filcanja vune. Sve ove žene su same svladale razne vještine i usvojile znanja, a njihovi proizvodi su tradicionalni, autohtoni, kvalitetni i ekološki.

Moje sretne ovčice – prirodne, tople i ugodne papuče

Posljednji u nizu projekata udruge je projekt socijalnog poduzeća za proizvodnju tradicionalne obuće koji je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Nedavno su na tržište plasirale i svoj prvi proizvod – kožne papuče „Moje sretne ovčice“ izrađene tradicionalnom tehnikom filcanja od teleće kože i vune ličkih ovaca.

Vunu uzimamo od domaćih uzgajivača ovaca. Biramo malo ljepšu i mekšu vunu. Jedna od nama najboljih vuna koje koristimo je mala Lička ovca poznata pod narodnim nazivom „brka“. Za sada na našem području možemo prikupiti dovoljno kvalitetne vune u natur, crnoj i smeđoj boji, rekla je Slavica.

Vrijedne i strpljive ruke članica udruge svaki element obuće izrađuju posebno, uz malu pomoć strojeva. Njihove papuče odlikuje izuzetna čvrstoća i izdržljivost, a također su i tople zbog ovčje vune od koje su rađene. Slavica nam je ispričala da u izradi obuće koriste kvalitetne materijale poput đonova koji štite od proklizavanja, a tu su i udobni ulošci od memorijske pjene i filca. Za one koji ne znaju, Slavica je ukratko opisala kako izgleda postupak izrade vunene obuće:

Prvo trebamo izraditi ravni filc od ovčje vune. Zatim izrezujemo goveđu kožu za gornjište papuča i filc za podstavu gornjišta i uložak. Šivamo na mašini i pripremamo za cvikanje na kalup. Izrezujemo temeljnu tabanicu od kože koju postavljamo na kalup. Ručno cvikamo gornjište na temeljnu tabanicu. Potom montiramo đon i na frezerici ga dodano brusimo. Na kraju dodajemo uložak izrađen od memorijske pjene i filca od vune, kaže Slavica.

Za izradu jednih papuča potrebno je 24 sata rada

Svi proizvodi udruge Prospero su izrađeni ručno i većinom su unikati, a Slavica kaže da njihove cijene ovise o tome koliko se vremena i materijala utroši u njihovu izradu. Tako je za jedne papuča od kože i filca potrebno je minimalno 5 sati rada. Filcane papuče gležnjače izrađuju se 15 sati, a filcane balerinke oko 8 sati. Još je složeniji postupak izrade papuča koje su u cijelosti od vune – za njihovu izradu je potrebno čak 24 sata rada, zbog čega njihova cijena iznosi 350 kuna.

Vunu je nužno prvo oprati i iščešljati. Na šablonu dodajemo red po red ovčju vunu u slojevima. Potom sa vrućom vodom i sapunom tretiramo vunu i filcamo na prostirci koju smo same izradile od plastičnih vrećica. Vuna se dugo valja u svim smjerovima na šabloni potom se sa šablone skida i postavlja na plastični kalup. Potom se na kalupu dugo filca dok ne postane dovoljno čvrst materijal. Nakon što se izrade papuče u prirodnoj boji vune bojimo ih u željenu boju i sušimo. Nakon toga izrezujemo i lijepimo đon i ukrašavamo po želji kupca, kaže Slavica.

Što je to Torbak?

Proizvodnja kućne obuće od vune i kože temelj je njihova posla, ali članice udruge Prospero bave se i keramikom i recikliranjem plastičnih vrećica. Naime, od korištenih plastičnih vrećica na tkalačkom stanu izrađuju prostirke za plažu i torbake – čvrste torbe namijenjene za odlazak u dućan ili na plažu.

Već korištene plastične vrećice režemo, potom vežemo u beskonačne trake i potom stavljamo na ručni tkalački stan kao potku za tkanje. Tako izrađujemo materijal od kojeg na šivaćoj mašini šivamo naše Torbake. Uglavnom koristimo tanke vrećice za spremanje voća i povrća. Za izradu jednog Torbaka potrebno je 50 korištenih plastičnih vrećica, ispričala nam je Slavica.

Za ovaj proizvod udruga Prospero je 2012. godine dobila nagradu za “Društvenu inovaciju” od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Torbaci dolaze u tri veličine – S, M i L, a ovisno o dimenzijama, njihova cijena iznosi 150,00, 180,00 i  200,00 kn.

Foto: Udruga Prospero

Keramička ovčica – hrvatski suvenir godine

Još jedan poznati i nagrađivani proizvod udruge Prospero je keramička ovčica, figurica izrađena od pečene gline na koju se lijepe kuglice filca.

Keramička ovčica je 2008. godine od Hrvatska gospodarske komore dobila nagradu za Hrvatski suvenir godine, a može se kupiti i na Plitvičkim jezerima, gdje je najprodavaniji suvenir. Cijena jedne keramičke ovčice iznosi 50,00 kn.

Foto: Udruga Prospero

Prospero u novom projektu

Udruzi Prospero nedavno je odobren projekt pod nazivom „Znanjem do zaposlenja“ u sklopu programa „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza lll“. Kroz naredne dvije godine Udruga će osposobiti 40 osoba za zanimanja mljekar/sirar, uzgajivač goveda i proizvođač mlijeka, pčelar, turistički vodič, varioc/zavarivač REL aparatom i monter solarnih sustava. 

Prijaviti se mogu sve nezaposlene osobe prijavljene na Zavod za zapošljavanje koje imaju završenu osnovnu školu. Nakon završenog osposobljavanja polaznici dobivaju certifikat o završenom osposobljavanju za željeno zanimanje, upis u radnu knjižicu.

Ukoliko ste zainteresirani i imate želju za osposobljavanjem slobodno nam se obratite putem Facebooka, odgovorit ćemo na sva Vaša pitanja, poručuju iz Udruge Prospero.

Sve  informacije o radu i proizvodima Udruge Prospero možete pronaći na njihovoj web-stranici www.udrugaprospero.org ili na broj telefona 023/773 384 (svakim radnim danom od sedam do tri).

Proizvode Udruge Prospero možete naručiti putem Facebook stranice Udruga Prospero te na njihovom webshopu na LINKU.

 

 


 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: LIKACLUB/Nino Salkić

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close