VijestiTurizam

JESEN U LICI Upoznajte tradiciju i skrivena bogatstva Ličko-senjske županije na najvećoj ličkoj manifestaciji!

I ove godine građani Gospića i njihovi gosti moći će uživati u raznim događanjima u sklopu bogatog programa 21. po redu Jeseni u Lici.


Izložba tradicijskih proizvoda Jesen u Lici pokrenuta je 1999. godine, a s vremenom je prerasla u najznačajniju gospodarsku, kulturnu i etno manifestaciju na području Ličko-senjske županije. Ove se godine Jesen u Lici održava po 21. put i to od 4. do 6. listopada 2019. na gospićkom Trgu Stjepana Radića, u vremenu od 10:00 do 19:00 sati, a ulaz je slobodan.

Mnoštvo izlagača, nastupi KUD-ova i lička kuhinja

Tijekom tri dana manifestacije posjetiteljima će se predstaviti mala poljoprivredna gospodarstava, mali poduzetnici te brojne škole, zadruge, udruge i javne ustanove koje proizvode različite prehrambene, uporabne i ukrasne proizvode te na taj način čuvaju tradiciju ličkog kraja. Osim izlagača iz cijele Ličko-senjske županije, na izložbi sudjeluju i  izlagači  iz ostalih dijelova Hrvatske, kao i izlagači iz BiH, Slovenije, Vojvodine i Mađarske koji će predstaviti svoje proizvode, tradiciju i običaje.

Posjetitelji će i ove godine imati prigodu čuti izvornu narodnu pjesmu i vidjeti nastupe brojnih KUD-ova te uživati u bogatstvu okusa i mirisa ličke kuhinje. Na izložbi će se održavati radionice, peći će se pekmez i rakija, ocjenjivat će se rakije, med i sirevi, predstavit će se i ličke autohtone buše i pramenke, a posjetitelji će moći iz prve ruke vidjeti kako izgleda pečenje pekmeza od šljiva, izrada uporabnih proizvoda od gline te tokarenje i izrada suvenira od drveta.

Bogat i raznolik program

Izložba se svečano otvara u petak 4. listopada u 10 sati nastupom Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića. U 11 sati nazočnima će se obratiti obratiti domaćini  i predstavnici državnog vrha, a do kraja dana program će biti ispunjen nastupima ličkih KUD-ova i folklornih ansambala.

Drugi dan izložbe, u subotu 5. listopada, započet će otvorenjem 10. Izložbe Ličke pramenke i 4. Izložbe buša Ličko – senjske županije  u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge uzgajivača ovaca Lika – Gospić i Hrvatskiog saveza uzgajivača ovaca i koza. U 11 sati uslijedit će demonstracija pečenja pekmeza od šljiva koji će se potom podijeliti posjetiteljima. U 13 sati na rasporedu je 17. ocjenjivanje meda, 13. ocjenjivanje sira i 11. ocjenjivanje rakije te uručivanje nagrada.

U večernjem terminu u kinu „Korzo” dodijelit će se priznanja najuspješnijim izlagačima na Jeseni u Lici 2019. i nagrada gospićke Turističke zajednice “Zeleni cvijet” nakon čega će uslijediti modna revija Etno butika “Mara“ i predstavljanje promotivnog filma Turističke zajednice Ličko-senjske županije “Visit Lika”.

Zadnjega dana Jeseni u Lici, u nedjelju 6. listopada, najavljen je bogati kulturno-umjetnički program uz nastupe mnoštva KUD-ova, dok je u 15.30 sati na rasporedu dodjela priznanja izlagačima.

Osim bogatih događaja u samom Gospiću, organizatori preporučuju posjetiteljima izlete u Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu, Pećinski park Grabovača u Perušiću i Adrenalinski parku „Rizvan City“ u Rizvanuši pored Gospića.

Jesen u Lici organiziraju Ličko – senjska županija i JU razvojna agencija Ličko -senjske županije “Lira” u suradnji s Gradom Gospićem. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Predsjednika hrvatskog sabora.

Prvog vikenda u mjesecu listopadu dođite u Gospić i upoznajte tradiciju i skrivena bogatstva Ličko-senjske županije!, pozivaju iz Turističke zajednice Ličko-senjske županije.

Više o prirodnim i kulturnim znamenitostima Ličko-senjske županije pronađite na web stranici visit-lika.com i Facebook stranici Visit Lika-Senj County .

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close